Tradiční vaječná tlačenka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/svaciny/vajecna-tlacenka/
Já vám tedy úplně nevím, jestli se vaječná tlačenka dá vůbec považovat za recept, protože tam člověk vlastně nic kreativně netvoří, jen míchá. Ale ať mě slepice klovne, jestli to není dobrota! Kromě toho je to recept jako dělaný na po-velikonoční období, kdy se u vás dost pravděpodobně nahromadí množství vajec a co teď s nimi? Varianta číslo jedna je například vajíčková pomazánka, nebo právě pak tohle vaječné tlačení.
Pro mě jeho první testování bylo značně podezřelé a vlastně jsem z toho nebyla ani moc nadšená. Pak ale přišlo druhé testování a najednou to šlo. Jeden plátek tlačenky následoval druhý a já se k tomu projedla. Dnes už si vaječnou tlačenku připravujeme i ve chvílích, kdy není vajec přebytek, jen je na ní chuť.
Jdeme na to!


Ingredience na vaječnou tlačenku
Množství: 20 plátků určitě6 vajec
2 vrchovaté lžíce majonézy
1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
Sůl
Pepř
100 g šunky
150 ml vody
1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Uvařme si vařená vejce (jak by řekl Babica) natvrdo, nebo pokud právě máte přebytky z Velikonoc, je vlastně polovina práce hotová. Vajíčka nakrájejte na kostky a stejně tak udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou.
Vodu z Moravanky nevylévejte, použijeme ji na želatinu.
Želatina
Připravte si želatinový prášek a ten zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se želatina rozmíchala. Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a míchejte, míchejte, míchejte.
Já třeba někdy místo obyčejné vody použiji lák od okurek, protože mám moc ráda kořeněnou a kyselou chuť nálevu. Ale pokud ho nemáte nebo ho tam nechcete, vystačíte si s vodou.
Míchání
Želatinový nálev teď už jen smíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou. Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte. Přelijte do nějaké vhodné misky a nechte v lednici ztuhnout.
Někdo používá formu na srnčí hřbet (něco jako tenhle), ale já si většinou vystačím jen s nějakou dostatečně velkou miskou a to třeba i plastovou.
Podávejte nakrájené a s nějakým dobrým pečivem.
Dobrou chuť
Pája
Pro další tipy na svačinky a jiné dobroty koukni sem.
Tak jdu teprv skusit tak jsem zvědavá manžel se už těší
včera jsem ji dělala znovu ale pouze na objednávku k narozeninám, čekám na odezvu, ale když je dobrá tak ticho po pěšině, kdyby se nepovedla tak to mám na talíři hned,
Tu už dělám dlouho ale vždycky jen pro návštěvy i když jsem schopná jí sníst sama (ale nesmím kvůli váze). Teď jsem viděla vaječnou tlačenku v bábovkové formě, nevím ale jestli by ztuhla tak aby se dala krájet a nebortila se. Mám osvědčený srnčí hřbet.
Ahoj Lenko, tlačenka je dobrá, že většinou není problém ji vyklopit a srnčí hřeb jí sluší nejvíce. Já ji z nouze dělala v podlouhlé pečící misce 😉