Slaný štrůdl či závin…to je taková věc, která uspokojí celou řadu lidí a přitom je to taková blbost za málo peněz a přitom za hodně muziky. Zase záleží, kolik je člověk ochotný investovat do dobrého jídla. Modifikaci paní Čuba nabízí s gothajem a eidamem 30%.

Jelikož ale Čuba není úplné prasátko a nerada si kazí žaludek hnusy, zvolí si tento postup: Zakoupí si listové těsto, protože si ho sama připravit neumí, 4 cibule, cca 250 g goudy (čím víc, tím líp…Čuba nemá nos nahoru a goudu volí především z toho důvodu, že i po vychladnutí štrůdlu má pořád skvělou konzistenci k zakousnutí), 200g dobré šunky, krapet toho oregana, sůl, pepř.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slaný štrůdl s goudou a šunkou

Ingredience na slaný štrůdl

Množství: 2 půvabné šištičky

Listové těsto
4 cibule
Cca 250g goudy
200g dobré šunky
Oregano
Sůl a pepř


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut

Hezky si umejeme ruce, ať tam nepatláme ještě zaschlou svačinu a pomoučíme si nějaký plácek, na kterém budeme válet těsto. To necháme klidně půl hodiny mimo lednici, aby trochu povolilo.

Kdo nemá váleček, použije trubku od vysavače (Čuba si jí balí do alobalu nebo potravinářské folie). Těsto rozdělíme na dva díly a první si rozválíme na cca 2-3 mm. Pak tam frkneme osmahlou cibulku, poklademe šunkou a parádně zasypeme goudičkou a oreganem. Někdo tam to nejdřív potírá kečupem, ale Čuba není Babica, takže ho tam nedává.

Celé se to zamotá, kraje se přitisknou a stočí do válečku a peče se to na 200°C. Použijte pečící folii nebo papír, ať si nezamažete pekáč.

Je taky moc fajn ty dva vzniklé válečky potřít rozmašlovaným vajíčkem a krapet to vidličkou propíchat před pečením. Ale i bez vajíčka to jde a Čuba to běžně šidí vodou (není to ideální, ale v případě nouze…)

Podávejte štrůdl lehce vyhlazený, abyste si nespálili čumáčky.

Dobrou chuť
Čubička

Pro další svačinkové tipy se podívejte do naší kategorie Čubinky 🙂