Slaný štrůdl s goudou a šunkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/svaciny/slany-strudl-s-goudou-a-sunkou/
Slaný štrůdl či závin…to je taková věc, která uspokojí celou řadu lidí a přitom je to taková blbost za málo peněz a přitom za hodně muziky. Zase záleží, kolik je člověk ochotný investovat do dobrého jídla. Já nabízím modifikaci s gothajem a eidamem 30%.
Jelikož ale nejsm úplné prasátko a nerada si kazím žaludek hnusy, zvolím si tento postup: Zakoupím si listové těsto, protože si ho sama připravit neumím, 4 cibule, cca 250 g goudy (čím víc, tím líp… nemám nos nahoru a goudu volím především z toho důvodu, že i po vychladnutí štrůdlu má pořád skvělou konzistenci k zakousnutí), 200g dobré šunky, krapet toho oregana, sůl, pepř.


Ingredience na slaný štrůdl
Množství: 2 půvabné šištičkyListové těsto
4 cibule
Cca 250g goudy
200g dobré šunky
Oregano
Sůl a pepř
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Hezky si umejeme ruce, ať tam nepatláme ještě zaschlou svačinu a pomoučíme si nějaký plácek, na kterém budeme válet těsto. To necháme klidně půl hodiny mimo lednici, aby trochu povolilo.
Kdo nemá váleček, použije trubku od vysavače (balím si ji do alobalu nebo potravinářské folie). Těsto rozdělíme na dva díly a první si rozválíme na cca 2-3 mm. Pak tam frkneme osmahlou cibulku, poklademe šunkou a parádně zasypeme goudičkou a oreganem. Někdo tam to nejdřív potírá kečupem, ale nejsem Babica, takže ho tam nedávám.
Celé se to zamotá, kraje se přitisknou a stočí do válečku a peče se to na 200°C. Použijte pečící folii nebo papír, ať si nezamažete pekáč.
Je taky moc fajn ty dva vzniklé válečky potřít rozmašlovaným vajíčkem a krapet to vidličkou propíchat před pečením. Ale i bez vajíčka to jde a já to běžně šidím vodou (není to ideální, ale v případě nouze…)
Podávejte štrůdl lehce vyhlazený, abyste si nespálili čumáčky.
Dobrou chuť
Vaše Pája
Pro další svačinové tipy se podívejte do naší kategorie Svačinky 🙂
Myslím, že mě štrúdl bude chutnat.
Nemám o tom pochybnosti. Ale určitě se to dá i velmi dobře obměňovat a přidávat tam další suroviny. Já mám třeba ráda ještě nivu 🙂