Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi je skvělým letním salátem, který si zasloužíte.Tolik lahůdek na jednom místě se jen tak nevidí.Příprava je jednoduchá jako facka a pokud se chystáte grilovat, není už vůbec co řešit. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi

Ingredience na zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi

Množství: 4 porce

1/2 ledového salátu (200 g)
300 g cherry rajčátek nebo pěkná červená rajčata
100 g tenkých plátků prosciutta
1 balení mini mozzarelly (150 g)
2 broskve (200 g)
1 hrst mandlí či jiných ořechů (40 g)

Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička dijonské hořčice (5 g)
1 lžíce medu (20 g)
1 špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 stroužek česneku (5 g)
Nasekané bylinky (bazalka, kopr, pažitka, petržel, tymián – dle libosti)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Zeleninové saláty jsou zábavné především v tom, že se dají připravit na sto a jeden způsob a zkombinovat se dá leccos.

A tento zeleninový salát s prosciuttem a broskvemi, které si ještě úplně ideálně opečeme na grilu, je naprostou špičkou a bezvadně vás zasytí a to i v horkých dnech.

Jak na broskve

Řeknu vám malé tajemství. Pokud máte broskve, které jsou už opravdu super měkké a sladké, dají se do salátu použít i neogrilované. Udělají také báječnou službu a salát bude s nimi výtečný.

My ale, pokud je to jen možné, si připravíme broskve ogrilované či na pánvi připravené. Grilováním totiž lehce zkaramelizují a dodají salátu naprosto dokonalou chuť.

Broskve si opláchneme, osušíme a nakrájíme si je na tenčí plátky. Grilujeme je středním žáru tak, aby byly lehce nahnědlé a změkly. Pokud ale po ruce nemáte gril, vystačíte si i s dobře rozehřátou pánví, kterou jemně zakápněte olivovým olejem a ten rozetřete ubrouskem, aby ho nebylo zbytečně mnoho. Broskve pak stejně jako na grilu opečte z obou stran.

Jdeme na salát

Připravujeme salát

Do mísy si natrháme listový salát, ke kterému přidáme nakrájená cherry rajčata, mini mozzarellu a také natrhené prosciutto. Přidáme také nasekané mandle či jiné ořechy. Vřele doporučuji ořechy ještě před tím, než je dáte do salátu, orestovat na suché pánvi. Budou křupat ještě víc. Nakonec ještě dodáme opečené broskve.

A teď zálivka.

Zálivka na salát

Abychom ještě více podtrhli skvělou kombinaci sladkého a slaného, připravíme si super jednoduchou ale dokonalou zálivku. V misce promícháme olivový olej, sůl, med, prolisovaný česnek a také trošku pepře a dijonskou hořčici. Vznikne nám krásná emulze, do které se ještě skvěle hodí čerstvé bylinky dle vaší chuti. Super dobrý je dokonce i kopr.

Zálivku promícháme se salátem a můžeme se na to vrhnout. Mňam.

Pokud byste chtěli více salátových tipů, mrkněte se do kategorie (Ne)zdravé saláty.

Ať vám chutná!
Pája