Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku. 

Jde to variantu na francouský třešňový koláč clafoutis. Co to je? Velmi rychlý a jednoduchý koláč, který svou konzistencí balancuje na bublaniny a pudinku. Takže i stejně rychle zmizí.

Ještě než začneme s receptem samotným, je dobré si říct, že rebarbora sama o sobě má spoustu pozitivních účinků na naše tělesné schránky, ale zároveň pro ní může být i při špatné úpravě nebezpečná. Více se dočtete na wikipedii a jen ve zkratce zmíním, že problematická je především kyselina šťavelová, která může udělat neplechu. Ale dost strašení.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rebarborový koláč

Ingredience na rebarborový koláč

Množství: 6 porcí

Na těsto:

1 vanilkový cukr
150 ml plnotučného mléka
150 ml co nejtučnější smetany na šlehání
5 vajec
120 g curku
75 g hladké mouky

Rebarborový základ:

20 g másla + trochu na vymazání pekáčku
400 g nasekané rebarbory
2 lžíce cukru

Hrudka másla na vymazání formy

K servírování:

Moučkový cukr
Kysaná smetana či creme fraiche

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Rebarbora

Nadpis sice láká na rebarboru, ale ještě se chvilku zastavíme u trouby. Nastavte ji na 180°C, ať je co nejdříve připravena k akci. Jdeme na rebarboru.

Stonky si oloupejte, aby na nich nebyla tvrdá dužina. Jednoduše to jde škrabkou. Rebarboru si nakrájejte na 2-3 cm kousky.

Roztopte na pánvi máslo a přidejte k němu nakrájenou rebarboru. Pěkně ji pošimrejte 1-2 lžícemi cukru. Já jsem dávala třtinový a bylo to velký labůžo. Míchejte míchejte 2-3 minuty. Co se s rebarborou stane? Změkne, obalí se dokonalou karamelovou omáčkou a už to samo o sobě by stačilo…ale jedeme dál!  Nechte ji někde pěkně chladnout stranou.

Těsto netěsto

Tohle těsto budete milovat. Nedá se na něm totiž vlastně nic zkazit. Smíchejte jen všechni ingredience společně – tedy přesněji mléko, smetanu, vanilkový cukr, cukr, celá vejce a hladkou mouku. Vzniklé těsto má podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.

Mažeme a pečeme

Vymažte si pekáček máslem a zlehka ho vysypte cukrem. Tento postup vysypávání vřele doporučuji. Po krajích koláče se totiž vytvoří ještě karamelová krustička no a to je bomba. Pekáček by měl být cca o velikosti 38×28 cm. Já jsem použila menší formičky, protože jsem chtěla pro každého svou mističku – to je taky varianta.

Dejte do něj nejprve opečenou rebarboru a přelijte ji směsí. Pečte do zezlátnutí, což by mělo být cca za půl hodiny až tři čtvrtě. Počítejte s tím, že směs krapet nabobtná a po vytažení z trouby si postupně sedne.

Nejlepší je koláč s rebarborou hned po upečení lehce posypat moučkovým cukrem a zajídat ho lžící kysané smetany. U nás to dopadlo tak, že jsme se od něj nemohli odtrhnout a dlouho se u nás nevychladil.

PS: Nenadchla vás takhle sladká dobrota? To je mi podezřelé. Pro další inspiraci a sladké se podívejte sem.