Spousta, spousta sladké cibule, jemný sýr a křupavá bagetka – přesně o tom je tato jednoduchá cibulačka.


Cibulačka je přesně ten druh pokrmu, u kterého potřebujete jen opravdu pár ingrediencí, ze kterých ale vykouzlíte něco neskonale lahodného. Hledáte-li podobnost s francouzskou cibulačkou, hledáte správně. Je totiž vynikající!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborná klasická cibulačka

Ingredience na cibulačku

Množství: 4 porce

6 velkých cibulí (900 g)
200 ml bílého vína
700 ml vývaru (hovězí či kuřecí)
3 lžíce másla (75 g)
150 g sýra Gruyere nebo goudy
1 lžička sušeného tymiánu (5 g)
1 větší bageta (110 g)
2 bobkové listy
1 špetka soli (5 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Pár ingrediencí a cibulačka je na světě. Nicméně aby byla opravdu dokonalá a vy si z ní doslova sedli na prdinku, je potřeba být poctivý – poctivě se pověnovat cibuli. Ale to si všechno řekneme.

Připravujeme cibuli na cibulačku

Celá cibulačka je nepřekvapivě o cibuli. Když jí věnujete čas a péči, odmění se vám báječnou chutí. Já jsem sama o sobě hodně zbrklá a věci mám potřebu dělat co nejrychleji, ale zde by se vám metoda hrrr na ně nevyplatila. Proč? Pokud bychom totiž cibuli smažili zprudka a rychle, byla by sice na povrchu hnědá, ale uvnitř stále tvrdá a chuťově prostě jinde.

Jak na smažení cibule? Cibuli nakrájíme na jemné proužky nebo kostičky. Do hrnce dáme rozehřát máslo (3 lžíce) a přidáme cibuli a špetku soli. Smažíme na středním plameni a průběžně promícháváme, aby se nám nepřipekla. Trpělivost. Cibule má dostat krásně zlatou barvu, což může trvat klidně 20-30 minut. Důležité je nic neuspěchat, ale cibulce se pověnovat, protože nás pak odmění skvělou chutí.

A vlastně to je celá věda cibulačky, protože zbytek už je otázkou pár jednoduchých chvatů.

Dokončujeme cibulačku

Jakmile už je cibulka krásně měkká a hnědá, přidáme k ní bobkový list a podlijeme ideálně suchých bílým vínem a necháme probublat a 2–3 minuty redukovat.

Pak už vše jen zalijeme vývarem a ještě 5 minut povaříme. Do vývaru nakonec přidáme v prstech promnutý tymián a jdeme servírovat.

Do misky dáme polévku a kopu nastrouhaného sýra (klasika je Gruyere, ale mně třeba nechutná). Přikusujeme s rozpečenou bagetkou.

Dobrou chuť

PS. Další polévky najdete v sekci Polévka je grunt.