Výborná klasická cibulačka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/cibulacka/
Spousta, spousta sladké cibule, jemný sýr a křupavá bagetka – přesně o tom je tato jednoduchá cibulačka.
Cibulačka je přesně ten druh pokrmu, u kterého potřebujete jen opravdu pár ingrediencí, ze kterých ale vykouzlíte něco neskonale lahodného. Hledáte-li podobnost s francouzskou cibulačkou, hledáte správně. Je totiž vynikající!
Ingredience na cibulačku
Množství: 4 porce6 velkých cibulí (900 g)
200 ml bílého vína
700 ml vývaru (hovězí či kuřecí)
3 lžíce másla (75 g)
150 g sýra Gruyere nebo goudy
1 lžička sušeného tymiánu (5 g)
1 větší bageta (110 g)
2 bobkové listy
1 špetka soli (5 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pár ingrediencí a cibulačka je na světě. Nicméně aby byla opravdu dokonalá a vy si z ní doslova sedli na prdinku, je potřeba být poctivý – poctivě se pověnovat cibuli. Ale to si všechno řekneme.
Připravujeme cibuli na cibulačku
Celá cibulačka je nepřekvapivě o cibuli. Když jí věnujete čas a péči, odmění se vám báječnou chutí. Já jsem sama o sobě hodně zbrklá a věci mám potřebu dělat co nejrychleji, ale zde by se vám metoda hrrr na ně nevyplatila. Proč? Pokud bychom totiž cibuli smažili zprudka a rychle, byla by sice na povrchu hnědá, ale uvnitř stále tvrdá a chuťově prostě jinde.
Jak na smažení cibule? Cibuli nakrájíme na jemné proužky nebo kostičky. Do hrnce dáme rozehřát máslo (3 lžíce) a přidáme cibuli a špetku soli. Smažíme na středním plameni a průběžně promícháváme, aby se nám nepřipekla. Trpělivost. Cibule má dostat krásně zlatou barvu, což může trvat klidně 20-30 minut. Důležité je nic neuspěchat, ale cibulce se pověnovat, protože nás pak odmění skvělou chutí.
A vlastně to je celá věda cibulačky, protože zbytek už je otázkou pár jednoduchých chvatů.
Dokončujeme cibulačku
Jakmile už je cibulka krásně měkká a hnědá, přidáme k ní bobkový list a podlijeme ideálně suchých bílým vínem a necháme probublat a 2–3 minuty redukovat.
Pak už vše jen zalijeme vývarem a ještě 5 minut povaříme. Do vývaru nakonec přidáme v prstech promnutý tymián a jdeme servírovat.
Do misky dáme polévku a kopu nastrouhaného sýra (klasika je Gruyere, ale mně třeba nechutná). Přikusujeme s rozpečenou bagetkou.
Dobrou chuť
PS. Další polévky najdete v sekci Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na cibulačku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bageta, bílé víno, bobkový list, cibule, gouda, máslo, sůl, tymián, voda, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.