Velikonoční nádivka nebo také hlavička je pro mě takovým naším rodinným symbolem Velikonoc. Je pravda, že možná máte ještě mnoho jiných velikonočních favoritů jako třeba beránka, mazance nebo jidáše popřípadě chutné pečené jehněčí. Pro mě je ale nádivka TA srdcovka a nedovedu si bez ní Velikonoce představit. A pak tu máme samozřejmě malování velikonočních kraslic, ale o tom zase jindy 🙂

Velikonoce pro mě vždycky byla dvojitá legrace. Proč? Tatínek je Slovák, žijící v Čechách…takže nejen pomlázkou přes prdel, ale ještě pěkně polít vodou…pro jistotu. Aspoň jsme v naší dámské smečce měly pojištěné, že budeme celé rok krásné a vitální.

Nejhezčí velikonoční dny pak podle mě jsou, když už se příroda probere ze zimní ospalosti a ze země pomalu začínají pučet zelené klíčky všemožného plevele a ušlechtilé květeny. Země voní mokrou hlínou a vzduch už má takový ten jarně teplý nádech. To bych se hned někde povalila na zem a v celé té čerstvé zemi a probouzejícím se životě zabořila nos a jen tak si to užívala. S nádivkou v ruce, samozřejmě…

Jak tedy na tuto dobrotu?

Ingredience na velikonoční nádivku


50 dkg uzeného masa + vepřové dle chuti
4 vejce
6 žemlí starších /10 rohlíků/
15 dkg másla
Vývar z masa nebo trochu mléka (nebo napůl)
Pepř
Muškátový oříšek,
Hrst kopřiv nebo  posekané pažitky či petrželky

Množství: 12 porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Příprava masa

Základem je mít dobré uzené maso. Píšu to tu pořád dokola, ale stojím si za tím. Mít dobrého řezníka je poklad a je potřeba si ho hýčkat, rozmazlovat ho a kamarádit se s ním. Uzené maso většinou není potřeba ani nějak vařit. Pokud ale chcete uzenou polévku, tak ho nechte na půl hodiny vyvařit ve vodě – mírně slané, spíš méně je lépe.

Pokud chcete do nádivky přidat ještě kus vepřového, pak je potřeba ho předem vyvařit do měkka (já měla kousíček kýty s kostí) – což je také fajn, protože z toho opět budete mít moc dobrý vývar. V tomto receptu jsem dala půl napůl uzené a vepřové.

Jdeme míchat

Nakrájejte si maso, starší rohlíky nebo housky a nasekejte si hrst kopřiv – ty jsou nejlepší 🙂 Do mísy rozklepněte vajíčko a někam stranou dejte bílky. Do vajíčka vmíchejte postupně rozpuštěné máslo a trochu vlažného nebo studeného vývaru z masa.

Přidejte nakrájené housky a nechte nasát. Postupně podle potřeby přidejte ještě vývar, aby se housky pěkně nasákly, ale zase aby neplavaly ve vývaru.

Přimíchejte nakrájené uzené a i vepřové. Opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku – ten dodá příjemný šmrnc.

Nezapomeňte na kopřivy, pokud máte. Popřípadě přidejte pažitku nebo petrželku. Z přebytečných bílků si vyšlehejte pevnou pěnu a vmíchejte postupně do směsi.

Celé pak dejte do vymazaného pekáčku (použila jsem podobný jako tento) a pečte na 180°C přibližně 40-50 minut, až celá nádivka zezlátne.

Já to miluju. A nejvíce to miluju s nakládanou řepou, nebo kyselou okurkou.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce
Paní Čuba