Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.

Ještě než se vrhneme na špikování masa, tak si připravíme směs na špikování. Tentokrát to nebude jen o tom, že prošpikujeme kýtu kousky špeku, ale trošku si to znesnadníme – ku prospěchu věci samozřejmě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Špikovaná jehněčí pečeně

Ingredience

Množství: 4-6 porcí

1 kg jehněčí kýty
3 stroužky česneku
100 g špeku
100 g anglické slaniny
Špetka černého pepře
1 snítka rozmarýnu
2 jarní cibulky
1 lžička oleje
1 lžička soli
1 hrudka másla
1-2 dl vody na podlévání

 


TIP!: Pouze do konce ledna s mým kódem KUCHTIME15 získáte 15% slevu na cokoli od české firmy G21-Vitality. Což je například: 1200 Kč sleva na mého oblíbeného celokovového robota Promesso s obřím výkonem (má recenze), 405 Kč sleva na sadu dokonalých damaškových nožů (má recenze) nebo třeba 375 Kč sleva na tenhle neúnavný tyčový mixér, který v mé kuchyni je téměř denně v akci už více než dva roky (má recenze tu). #otonechcesprijit

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 150 minut
Celkový čas: 165 minut

Vezměte slaninu, špek, pepř, rozmarýn, česnek, jarní cibulku, olej a sůl a všechno to rozmixujte na takovou hutnější kaši. Nebojte, vypadá to děsivě, ale výsledek za to opravdu stojí. Packu na to.

Vezměte si jehněčí kýtu a pěkně jí opláchněte a prosolte ze všech stran. Nožem maso provrtejte a do vzniklých dírek začněte pěchovat rozmixovanou směs. Přiznávám, je to trochu piplačka a člověk musí hlídat, aby mu to druhou stranou neuteklo. Ale když to takhle pěkně poctivě prošpikujete, rozmixovaná směs se naprosto geniálně uvolní do masa a ochutí ho.

Rozpusťte si na pánvi máslo a takto prošpikované maso zprudka ze všech stran osmahněte.

Maso pečte na 180°C přibližně dvě hodiny zakryté a podlité skleničkou vody. Pak dopékejte ještě 30 minut bez pokličky. Můžete ještě přidat hrudku másla.

Já vám přeju, aby to pro vás byl stejný gastrozážitek, jako byl pro nás a že se jehněčí stane vaším top kulinářským kouskem.

Paní Čuba