Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych mohla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy ráda…což je děs.

Těžko pátrat, kde se v jeho výchově a pozdějším růstu stala chyba, že si ke kroupám nevypěstoval pevný a kladný vztah. Ale mám ho ráda, chlapce jednoho mého, takže to zvládáme i přes tento nedostatek 🙂  

Je pravda, že v dnešní době je dobré uzené spíše rarita, ale dá se sehnat a to je pak jízda. Mluvím teď nejen o uzených žebrech, nebo kýtě, ale třeba i o uzených kuřecích stehnech. Vždycky si paní řeznici podezřívavě měřím a radši ještě jedním okem zblízka ohledám, jestli není uzené až moc napíchané solí (krásně to poznáte tak, že je maso ve vláknech hodně potrhané. Čím víc, tím dál se od masa držte) a nemá podezřelou vůni.

Ingredience na uzenou polévku


Hrst krup
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
Majoránka

Na uzený vývar

1 kg uzených žeber nebo 1/2kg uzeného vcelku
1 cibule
5 celých pepřů
3 nová koření
2 stroužky česneku

Množství: 6 porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Celkový čas: 85 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Když už máte dobré uzené, je vlastně vyhráno. Nejen, že budete mít dobrou večeři v podobě například uzených žeber, ale budete mít i uzenou polévku! Život je fajn.

Jak na vývar

Uzené dejte do studené vody společně s celou cibulí, česnekem, 5 celými pepři, 2 bobkovými listy a 3 novými kořeními. Solit většinou už není nutné, protože uzené je samo o sobě dost slané a do vývaru to pustí soli až až. Já vím, uzený vývar asi není to nejzdravější pod sluncem, ale je potřeba někdy hřešit. Maso nechte ¾ hodiny vařit – zase záleží na typu uzeného, tak do něj občas šťouchněte, jestli se moc nerozváří.

Maso vyndejte z vývaru a přidejte vodou pročištěné kroupy a nechte vařit do změknutí. To by mělo trvat přibližně 30 minut. Ve vhodnou chvíli přidejte i nakrájenou zeleninumrkev, petržel, celer, aby také stačila změknout. Pokud vám ještě z vyvařených žeber nebo kýtky zbyly nějaké kousky masa, tak je do polévky nezapomeňte přidat, ať je do čeho masitého kousnout. 

Ke konci vaření přidejte ještě drcenou majoránku – stačí rovná lžíce. Máme hotovo. 

Dobrou chuť a užívejte si kroupy
Čubička

PS. Pro více inspirace z rajónu polévek se podívej sem.