Uzená polévka s kroupami
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/uzena-polevka/
Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych mohla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy ráda…což je děs.
Těžko pátrat, kde se v jeho výchově a pozdějším růstu stala chyba, že si ke kroupám nevypěstoval pevný a kladný vztah. Ale mám ho ráda, chlapce jednoho mého, takže to zvládáme i přes tento nedostatek 🙂
Je pravda, že v dnešní době je dobré uzené spíše rarita, ale dá se sehnat a to je pak jízda. Mluvím teď nejen o uzených žebrech, nebo kýtě, ale třeba i o uzených kuřecích stehnech. Vždycky si paní řeznici podezřívavě měřím a radši ještě jedním okem zblízka ohledám, jestli není uzené až moc napíchané solí (krásně to poznáte tak, že je maso ve vláknech hodně potrhané. Čím víc, tím dál se od masa držte) a nemá podezřelou vůni.


Ingredience na uzenou polévku
Množství: 6 porcíHrst krup
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
Majoránka
Na uzený vývar
1 kg uzených žeber nebo 1/2kg uzeného vcelku
1 cibule
5 celých pepřů
3 nová koření
2 stroužky česneku
Postup přípravy
Doba vaření: 75 minut
Celkový čas: 85 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Když už máte dobré uzené, je vlastně vyhráno. Nejen, že budete mít dobrou večeři v podobě například uzených žeber, ale budete mít i uzenou polévku! Život je fajn.
Jak na vývar
Uzené dejte do studené vody společně s celou cibulí, česnekem, 5 celými pepři, 2 bobkovými listy a 3 novými kořeními. Solit většinou už není nutné, protože uzené je samo o sobě dost slané a do vývaru to pustí soli až až. Já vím, uzený vývar asi není to nejzdravější pod sluncem, ale je potřeba někdy hřešit. Maso nechte ¾ hodiny vařit – zase záleží na typu uzeného, tak do něj občas šťouchněte, jestli se moc nerozváří.
Maso vyndejte z vývaru a přidejte vodou pročištěné kroupy a nechte vařit do změknutí. To by mělo trvat přibližně 30 minut. Ve vhodnou chvíli přidejte i nakrájenou zeleninu – mrkev, petržel, celer, aby také stačila změknout. Pokud vám ještě z vyvařených žeber nebo kýtky zbyly nějaké kousky masa, tak je do polévky nezapomeňte přidat, ať je do čeho masitého kousnout.
Ke konci vaření přidejte ještě drcenou majoránku – stačí rovná lžíce. Máme hotovo.
Dobrou chuť a užívejte si kroupy
Čubička
PS. Pro více inspirace z rajónu polévek se podívej sem.
Líbí se vám recept na uzenou polévku ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, celer, česnek, cibule, kroupy, majoránka, mrkev, nové koření, petržel, uzená žebra
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Křenovou dělám úplně obyčejně…na másle zpěním cibulku s hladkou mouku
zaliju smetanou ,přidám křen,sůl,trošičku octa,šp.cukru..jak říkávala moje milovaná babička..kam přijde ocet přijde cukr…jednoduché,rychlé a mooooc dobré
Úplně si to dovedu představit a zní to naprosto skvěle.
Zrovna dnes si ji vařím a už se těším …dobrota.
Jaká byla?
No mňam a dnes jsem využila uzené maso s křenovou omáčkou a knedlíkem,prostě bašta.Zdravím Věra
To zní skvěle! Jak děláte křenovku?
Perfekt! Udelal jsem,“sezral jsem“,za 3 dny si to zopakuji,prijede kamarad ktery je na tyto masite polevky vysazeny,
Naprosto chápu, že ji budete vařit znovu. Taky by mi to nevadilo 🙂
To je moje oblíbená polévka, dělávala ji i moje babička, dávala do ní navíc i brambory, takže ji dělám podle ní.
Brambory taky zkusím. Dobrý tip 😉
Tuto polévku vařím, když nemám náhodou koupené kroupy uvařím rýži já používám Basmati a je také dobrá……….
Rýže taky dobrá, ale prostě kroupy jsou kroupy 🙂
Dobry den, polevku varim stejne, jen rozdil je v tom, ze kupuji uzeny ocasek. Je to vyborny recept, který jsem prevzala od maminky.
Pridam ještě napad : pokud nepotrebuji varit polevku, pouziji pecici folii, je to takovy rukav(da se koupit bud jiz „porcovana“ nebo jako „nekonecny“ rukav. U každého baleni jsou „svorky“, kterými balicek na kazde strane uzavřete. Do tohoto balicku dam k uzenemu maso zeleninu, cibuli, cesnek, koreni apod. Maso z tohoto balicku je stavnate a nemate zadne nadobi :)))
Ještě jsem balíček nezkoušela, ale je pravda, že rukáv doma mám. Tak asi vyzkouším. Díky za inspiraci 🙂
Jsem nedavno čerstvý v klubu. Tato polévka je naprosto skvělá. Dělám ještě dvě varianty, s řapíkatým celerem a pak “ ukrajinskou“ pře koncem vaření přidám pár naložených sladkokyselých okurek nakrájených na půlkolečka. S kroupama a uzeným okurky vyrostou chuťově do nebe. Kopy
To zní tedy naprosto skvěle. Já mám tak trochu závislost na kyselých okurkách, ale je pravda, že do polévky jsem je ještě nedávala. Budu muset vyzkoušet.
Odpoledne jdu nakupovat, tak si koupím vše na tuto polévku, určitě bude super, pak napíši Zdena
Díky za vaše skvělé recepty a polévku udělám -kápla jste mi do noty-
mějte hezký víkend a díky,
To jsem ráda!