Ryby jsou zdravé a pečený losos je i pro nás Středoevropany, kteří často moc rybám neholdujeme, skvělou a chutnou variantou, jak do sebe nasát trochu těch omega, delta, beta a gama kyselin, které jsou tak děsně zdravé a dobré.
Pečená kuřecí stehna po toskánsku
Taky už máte trošku po krk hledání, jak připravit pečená kuřecí stehna nějak nově? Pokud máte rádi křupavou kůrčičku a k tomu dokonalou omáčku, tak pečená kuřecí stehna po toskánsku jsou jasná volba a zkuste je! Proč?
Pesto z medvědího česneku
Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře.
Česnekovo – sýrová pomazánka
Česnekovo-sýrová pomazánka je jednoduchá základní pomazánka a asi není potřeba kolem ní dělat nějaké velké tanečky. Sice si ji můžete koupit úplně všude za pár kačenek, ale ono zase strávit pět minut přípravou doma ještě nikoho nezabilo (a aspoň víte, co je uvnitř).
Frankfurtská polévka s párkem
S frankfurtskou polévkou se dále vezu na vlně zimních sytých polévek, které mě zevnitř zahřejí, chutnají mi a ještě s nimi není žádná složitá práce.
Trhané vepřové maso neboli pulled pork
Trhané vepřové maso nebo také pulled pork je pro mě jednou z nejdokonalejších variant přípravy masa. Jednoduše ochucené křehoučké maso v křupavé žemličce s nějakým dobrým salátem dostane každého.
Salát coleslaw
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.
Pečené krutí stehno s jablky a slaninou
Krutí maso je dost často takový malý otloukánek. Spousta z nás neví co s ním, protože je přeci jen sušší, ale zase je zdravé a tak vůbec. Pečené krutí stehno s jablky a slaninou je nicméně klasikou mezi recepty z krůtího masa a rozhodně si zaslouží pozornost.
Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi
Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mně, tak se živím převážně polévkami a to pořád :). Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenkyň, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.
Bulharský bramborový salát
Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.
Bramborový salát s kari
Mnoho z vás si řekne, že není nad klasiku, pokud se bramborového salátu týče. Souhlasím, ale jak já ráda zkouším nové věci, tak mě tento bramborový salát s kari naprosto dostal. Jedním slovem je to lahoda.
(Ne)tradiční smetanový houbový kuba
Čím jsem starší, tím jsem rozumnější… pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a můj muž s odporem ke kroupám, jsme nebyli nejlepší start. Ale zvládl to a výsledek je vynikající.
Lahodní slaní šneci
Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.
Spaghetti carbonara
Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.
Bublanina s třešněmi
Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit.
Klasický bramborový salát
Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.
Jednoduchá sýrová roláda
V jednoduchosti je krása a pokud budu hodnotit sýrovou roládu, tak je to doslova a do písmene jídelní krasavice a parádnice. Naposledy, když jsem sýrovou roládu připravovala, tak jsme ji snědli ve dvou téměř na posezení, jak byla dobrá. Dejte si pozor. Ona se totiž tváří hodně nenápadně, ale pak se zakousnete a řeknete si, tak si dám ještě plátek, pak další plátek, a další… no a má to ještě smysl tam nechávat těch posledních pár centimetrů? Peklo.
Velikonoční nádivka – hlavička
Velikonoční nádivka nebo také hlavička je pro mě takovým naším rodinným symbolem Velikonoc. Je pravda, že možná máte ještě mnoho jiných velikonočních favoritů jako třeba beránka, mazance nebo jidáše popřípadě chutné pečené jehněčí. Pro mě je ale nádivka TA srdcovka a nedovedu si bez ní Velikonoce představit. A pak tu máme samozřejmě malování velikonočních kraslic, ale o tom zase jindy 🙂
Tradiční vaječná tlačenka
Já vám tedy úplně nevím, jestli se vaječná tlačenka dá vůbec považovat za recept, protože tam člověk vlastně nic kreativně netvoří, jen míchá. Ale ať mě slepice klovne, jestli to není dobrota! Kromě toho je to recept jako dělaný na po-velikonoční období, kdy se u vás dost pravděpodobně nahromadí množství vajec a co teď s nimi? Varianta číslo jedna je například vajíčková pomazánka, nebo právě pak tohle vaječné tlačení.