Tarte tatin neboli obrácený koláč s jablky je krásným příkladem toho, že i z omylu může vzniknout něco skvělého. Proč?

Komu se to nikdy nestalo, jako kdyby nevařil. Vaříte, vaříte, najednou děláte něco jiného a recept se nepovede přesně tak, jak jste si představovali. Ale snažíte se situaci zachránit a nakonec? Vítězství! Sestry Tatinovy by mohly vyprávět. Právě díky omylu jedné z nich totiž vznikl tento krásný dokonale nedokonalý obrácený koláč.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Obrácený jablečný koláč

Ingredience na obrácený koláč

Množství: 8 porcí

Na těsto: 

100 g másla
220 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli (5 g)

Na karamel:

100 g másla
150 g cukru

5 středních jablek (cca 800 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Těsto na korpus

Do hladké mouky přidejte lžičku kypřicího prášku, špetku soli, krupicový cukr a tyto sypké ingredience promíchejte společně s měkkým máslem a jedním celým vejcem.

Těsto bude pěkně držet pohromadě a nebude se drolit. Pokud by vám přeci jen přišlo drolivější, přidejte do něj po lžičce vody a trpělivě ho vypracujte. Ono se vám za poctivou péči odmění, věřte mi.

Vypracované těsto zabalte do potravinové folie a nechte odležet v lednici ideálně přes noc nebo aspoň hodinu.

Připravme si jablka

Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na šestiny. Pokud se vám s nimi nechce krájet, nechte klidně poloviny jablek, ale menší dílky jablek mi přijdou příjemnější a vizuálně i hezčí.

Jdeme na karamel

Děsí vás příprava karamelu? Nebojte se. S trochou opatrnosti a pravidelným mícháním se promícháte k dobrému karamelu.

Do pánve (ideálně litinovové či jiné, kterou dáte přímo do trouby) dejte na středním plameni rozpustit cukr. Cukr vařečkou promíchávejte. Postupně se začne lepit a rozpouštět. Je potřeba ho pravidelně míchat a míchat… A míchat, až bude mít krásně nazlátlou barvu. To může trvat klidně 10–15 minut.

Jakmile je karamel hotový, stáhněte plamen na minimum a po menších kouskách přidávejte postupně máslo, které opět míchejte, míchejte a míchtejte. Máslo se v karamelu postupně rozpustí a jakmile se s ním spojí, přidejte další menší kousek. A tak stále dokola. Vznikne světlá karamelová kaše.

Zde se hodí říct, nebuďte pitomí, neolizujte vařečku, i když to jednoho fakt láká. Karamel je horký jak ďas, takže byste si krásně spálili jazyk. Nestojí to za to, věřte mi. Osobní zkušenost. 🙂

Klademe jablka

Do karamelové směsi teď poklademe nakrájená jablka. Klademe je od kraje hezky dokola až ke středu a to tak, aby byla u sebe opravdu na těsno. Jablka se totiž pečením zdrcnou.

Na tuto jablečnou pokládku budeme nyní dávat odpočaté těsto.

Připravujeme korpus

Těsto necháme chvíli povolit v pokojové teplotě. Práce s ním je jednoduchá a nemělo by se nijak lepit ani více trhat.

Lehce si pomoučíme vál a vyválíme těsto cca 1 cm vysoké a kulaté ve velikosti o maličko větší, než je vaše pečicí pánev popř. forma.

Vyválené těsto přeneseme na pokladená jablka a párkrát propícháme vidličkou. Přebývající kraje zahneme směrem dovnitř pánve.

Pečeme v troubě na 160°C přibližně hodinu – těsto bude mít zlatavý nádech.

Koláč necháme zchladnout a pomocí podnosu nebo talíře, který přiložíme na korpus ho opatrně otočíme zkaramelizovanými jablky navrch.

Hotovo!

Může se stát, že se některá jablka přichytí k pánvi, ale nic se neděje. Prostě je jen sloupněte a přilepte ke zbytku koláče. Chuti to určitě neublíží.

Za sebe musím říct, že je pro mě koláč opravdu hodně velkým slaďourem. Vřele tedy doporučuji jeho sladkou chuť nabourat například lžící kysané smetany. Je to lahoda.

Po obráceném koláči sice rozhodně nezhubnete ani deko, ale bude vám jako v bavlnce.

Pája