Milujete nádivky? Já tedy každopádně. Vždycky dodají jídlu šmrnc. Kuře s nádivkou z medvědího česneku je specialitka jarních dní – především pak března, dubna. V tomto období je totiž sezona medvědího česneku.

Kuře s nádivkou z medvědího česneku není žádná složitost a doporučuji nádivky udělat dostatek, abyste si ji mohli upéci nejen v kuřátku, ale i v zapékací misce. Mlsat nádivku je totiž bájo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuře s nádivkou z medvědího česneku

Ingredience na kuře s nádivkou z medvědího česneku

Množství: 4 porce

1 celé kuře (cca 1,5 kg)
1 lžíce másla (20 g)
špetka soli (5 g)

Na nádivku:

3 staré rohlíky (200 g)
3 vejce (100 g)
150 g čerstvého medvědího česneku
100 ml plnotučného mléka
špetka muškátového oříšku (2 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Příprava kuřete

Základem je dobré, voňavé a čerstvé kuře. Opláchneme ho (i uvnitř) pod studenou vodou a usušíme ho. Velmi dobře do něj vetřeme sůl a připravíme si troubu na 180 °C.

Nádivka z medvědího česneku

Příprava nádivky není žádná velká složitost, výsledek je báječný.

Rohlík nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. K nakrájeným  kostičkám přidáme mléko a necháme ho se nasát do rohlíků. 5 minut bude stačit. Mezitím si připravíme zbytek.

Medvědí česnek očistíme, propláchneme a nakrájíme nadrobno. Přidáme ho k rohlíkům.

Celá vejce promícháme s rohlíky a přidáme nakrájený medvědí česnek a také na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme špetku muškátového oříšku

Kuře si připravíme do pekáčku a dovnitř plníme nádivku. Kuře pak uzavřeme buď špejlemi nebo řeznickým provázkem.

Na kuřátko ještě přidáme plátky másla, přidáme cca 50 ml vody a přikryjeme pokličkou.

Pečeme zakryté cca 45 minut. Pak kuřátko můžeme podlít výpekem, aby se udělala ještě křupavější kůrka a pečeme ještě dalších 15–20 minut, než bude kůže krásně zlatá.

Pokud se výpek vypaří, postupně přidávejte ještě po troškách vodu.

Co se zbytkem nádivky?

Určitě vám zbyde nádivka. Samotná nádivka je vlastně má nejoblíbenější část kuřete. 🙂

Nádivku dejte do vymazaného pekáčku a pečte ho cca 20 minut společně s kuřetem, dokud nebude krásně zlatá. Je výtečná i za studena.

Kuře s nádivkou z medvědího česneku si zaslouží dobrou klasickou přílohu v podobě vařených brambor nebo bramborové kaše.

Co když nemáme medvědí česnek do nádivky?

Do nádivky se bezvadně hodí například mladé kopřivy nebo i nasekaná petržel, pažitka, nebo pro větší odvážlivce zkuste i koriandr.

Pokud byste si chtěli připravit klasickou velikonoční nádivku s masem, přidejte uzené maso.

Dobrou chuť přeje Pája