Mám moc ráda vaření ve stylu eintopf, jeden hrnec nebo prostě hoďte to všechno dohromady, ponechte osudu a něco skvělého vznikne. Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách toto splňuje na 100%. Odpichuji se od naprosto dokonalého receptu na trhané vepřové a ladím ho na vyšší obrátky. 😉

Pojďte si taky dát. Přípravou zaberete přibližně deset minut a výsledek bude úžasný. Vřele taky doporučuji porci navýšit ne jen pro 4 strávníky, ale klidně na dvojnásob, protože zde se nebudete s porcí upejpat a budete moc rádi, když budou zbytky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách

Ingredience na vepřovou pečeni v mrkvi a bramborách

Množství: 4 porce

800 g vepřové krkovice
5 větších mrkví (cca 500 g)
7 středních brambor (cca 500 g)
5 stroužků česneku
1 rovná lžíce provensálských bylinek (5 g)
sůl cca špetka (5 g)
200 ml vody na podlití


Naše nová tištěná kuchařka Velká svačinková bichle se 190 recepty ve výhodném předprodeji už jen:

Koupit zde. #JeštěToStíháte
A začátkem prosince jí máte doma!


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Pečeme pečeni

Tento recept bych vlastně mohla trošku hanlivě označit tak, že není moc originální. Proč? Vycházela jsem totiž z na lidech otestovaného dokonalého trhaného vepřového. Pokud jste ho ještě neochutnali, tak šup šup. Nebo si ho připravte v této skvělé variantě.

Za mě se nejlépe osvědčilo použít na pečení vepřovou krkovici. Dokáže být pěkně prorostlá a tedy pečeně z ní je šťavnatá.

V tomto případě kořením jen velmi střídmě a to provensálskými bylinkami promíchanými s prolisovaným česnekem, které vmasíruji do masa společně se solí.

Zelenina a tak

Brambory a mrkev si očistěte a nakrájejte na větší kousky. Posolte a dejte na dno pekáčku a podlijte cca 200 ml vody.

Na směs zeleniny přidejte maso a přikryjte pokličkou.

Pečení je umění…

… Ale nemusí na něm být nic složitého.

Za mě je nejlepší maso péct pěkně pomalu a 6 až 8 hodin (tj. večer naložíte do pekáčku, ráno jako když najdete). Teplota 90°C dokáže naprosté zázraky. Maso bude tak křehké, že se bude samo rozpadat. Na poslední půl hodinu pečení pak teplotu zvyšte na 200°C, aby maso chytilo trošku toho bronzu.

Pokud pospícháte, tak maso nechte péct 2 až 3 hodiny na 130°C a opět ke konci pak na 200°C. Výsledek bude taky super, ale prostě pomalé je pomalé.

Maso klidně nechte napospas troubě a ani není potřeba ho podlívat. Nicméně pokud vás vůně donutí se podívat (protože přeci je potřeba podlívat, že), tak podlijte.

A to je všechno. Žádné složitosti. Je to dokonale prosté a prostě dokonalé. Vepřová pečeně v mrkvi a bramborách vás rozhodně nenechá na holičkách a všichni si ji zamilují.

Eintopfům zdar!
Pája