Trhané vepřové maso nebo také pulled pork je pro mě jednou z nejdokonalejších variant přípravy masa. Jednoduše ochucené křehoučké maso v křupavé žemličce s nějakým dobrým salátem dostane každého. 

Vyzkoušíte jednou a určitě budete pokračovat v trhání masa dál.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Trhané vepřové maso neboli pulled pork

Ingredience na trhané vepřové maso

Množství: 4 obří porce

1 kg krkovice nebo ramínka

1 rovná lžíce pepře
2 rovné lžíce uzené papriky
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
2 rovné lžíce třtinového cukru

(cca 100 ml vody)

TIP (krátké & poučné video): Přemýšlíte nad tím, co jíte? A taky občas jako já skočíte na lep nějakému super zdravému trendu? Mrkněte na krátké video (pořad Rozum v troubě) a pojďte se taky trochu vzdělat. #obchodnicisezdravim

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 190 minut

Je to o mase

Pokud budete více pátrat po trhaném vepřovém neboli pulled porkovi zjistíte, že většina receptů pracuje především s vepřovým ramínkem. Pokud máte dobré maso, tak je to taky super volba a masíčko bude také vláčné a lahodné. Já mám nicméně lepší zkušenost s vepřovou krkovicí, která mě zatím nikdy nezklamala a rozpadala se dokonale. Kromě toho je šťavnatá sama o sobě, takže čekejte naprostou atomovku v puse.

Masová příprava

Z masa okrájejte nepěkně vyhlížející kusy tuku, pokud jsou a celé ho obalte ve směsi koření. Pěkně si s masem pohrajte a koření vetřete do každého pórečku. Pokud máte čas, nechte maso ještě třeba přes noc odležet. Samozřejmě pak bude lepší a tak vůbec, ale ta trpělivost…

Jak na pečení

Pak už jen pečme. Můžeme k tomu přistoupit vlastně dvojako.

Úplný ideál je zvolit metodu velmi pomalého pečení na 130°C po dobu 6, 8 nebo klidně i 12 hodin. Pak se na vás maso bude z pekáčku smát asi nejvíc. Stačí jen trochu podlít vodou (pro jistotu) a občas na něj hodit očko. Výsledek se dostaví sám.

Pokud ale nechcete ztrácet čas, pečte maso na 170°C po dobu přibližně 3 hodin. Výsledek taky bude hodně parádní. Při rychlejším pečení můžete použít i remosku, která odvede naprosto parádní službu (je zde ale potřeba maso otáčet).

Maso pečte uzavřené v remosce nebo v uzavřeném pekáčku. Pokud nemáte uzavíratelný pekáček, klidně maso zabalte do alobalu a pečte.

Výsledek na jedničku s hvězdičkou znamená, že maso po upečení se bude nádherně rozpadat jen pomocí šťouchnutí vidliček. Pěkně ho potrhejte po vláknech a nechte ho se ještě porochnit ve výpeku.

Je čas jíst 🙂

Nejlepší je trhané maso v nějaké dobré křupavé bagetě například se salátem coleslaw nebo s nějakou jinou zeleninou.

Dobrou chuť

PS. Trhané maso se také často servíruje v bbq omáčce, což je ale zase jiná pohádka, které se budeme třeba věnovat příště.