Přebytek uvařených vajíček? Tato situace většinou nastává v čase Velikonoc, ale komu se nikdy nestalo, že dostal chuť na vajíčkový salát i v průběhu roku?

Pojedeme na vlně klasiky a připravíme si ten naprosto prapůvodní salát z vajíček, který se byl nedílnou součástí mnoha mlíčňáků v letech 70. Je to klasika. Vajíčkový salát, seznamte se!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vajíčkový salát

Ingredience na vajíčkový salát

Množství: 8 porcí

8 vajec (cca 400 g)
3 střední brambory (250 g)
1 cibule (80 g)
5 větší sladkokyselé okurky (180 g)
2 lžíce plnotučné hořčice (40 g)
8 lžic bílého jogurtu (160 g) – pro odlehčenou verzi
nebo 8 lžic majonézy (160 g) – pro klasiku a pár kilo nahoře
1 lžička octa (10 g)
špetka soli (5 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

V receptu počítám s tím, že již máme vajíčka a brambory uvařené, ale pokud recept děláte na mls a nic vám doma nepřebývá (rozumějte, nůše vajec pro koledníky), tak ještě připočítejte cca 30 minut na vaření vajec (těm stačí 10 minut ve varu) a brambor (jo, to jsou ty 30 minutovky).

Vychladlá vejce a brambory oloupeme a nakrájíme je na drobné kostičky cca 1×1 cm. Pokud vlastníte kráječ na brambory, je práce podstatně rychlejší.

Na kostičky nakrájíme také kyselé okurky a cibuli a přidáme k bramborám a vejcím.

Nakonec přidáme bílý jogurtu (pro odlehčenou variantu) nebo majonézu (to už není dietka), hořčici a trochu octa a popřípadě dosolíme. Jelikož brambory nasají hodně soli, je lepší salát udělat slanější. Jakmile se odleží, nebude tak slaný.

A máme hotovo! Nejlepší je salát prostě jen tak nebo s dobrým rohlíkem či chlebem.

A co takhle trošku jinak?

Základ je základ. O tom žádná. Ale pokud rádi experimentujete s chutěmi a tento salát vám přijde poněkud nudný, zkuste ho vylepšit. Pro masožrouty se skvěle chodí například dobrý šunkový salám (cca 100 g). Kdo naopak nemusí brambory, lze salát ozvláštnit vařenou mrkví (2 mrkve), nakládaným hráškem (50 g) nebo celerem (100 g).

Neobvyklou chuť salátu také dodá například worchestrová omáčka (stačí pár kapek).

Lze vajíčkový salát udělat i v dietní variantě? Majonézu prostě a jednoduše nahraďte jogurtem.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, doufám, že vám bude chutnat.

Dobrou chuť
Pája

PS. A co takhle další saláty? Najdete tu jak klasiky, tak různé netradiční dobroty.