Recepty s: sůl

Arašídové máslo – peanut butter

Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci. Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou…“Hmm, tam křupou malé kousky oříšků…Mně se teda lepí tlama…ale…..hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo. 

Palačinky prostě a jednoduše

Pozor pozor, úplně nejzákladnější a nejjednodušší recept na palačinky, který si zapamatuje každé ucho. Ale pokud jste jako já, že si to prostě nepamatujete ani po třistaosmdesáté a pokaždé hledáte na internetu nebo v kuchařkách, jak jsou tam ty poměry správně, tak doufám, že vám bude recept ku užitku.

Lahodné kapustičky na másle

Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.

Domácí bramborový chléb + video postup

Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.

Citrónový koláč se sněhovou peřinkou

Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.

Telecí pečeně na másle

Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.

Rozhuda – tvarohová pomazánka

U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Pražené mandle

Pražené mandle ve slupce vznikly z totální pohodlnosti si je vyloupat ze slupky, protože to zabere spoustu času, že? Jenže za pohodlnost se občas platí, takže mandle jsou sice naprosto super, ale musíte se připravit na to, že budete mít do hodiny bříško nafouklé jak vyhladovělý Afričánek. Právě ta nesloupnutá slupka vás spolehlivě nafoukne jako Zeppelin.

Čubiny jednoduché krůtí špízy

Příprava špízů je vždycky taková kreativní zábavička. Na tyčku se dá napíchnout celkem cokoliv, co se na ní udrží a pokud zrovna nezkombinujete sladké, slané, kyselé a hořké (no i když? ), je výsledek většinou nějaká opečená dobrota, která zalahodí na jazyku, ale i zvědavému oku.