Kulajda s houbami a koprem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/kulajda/
Nedokážu pochopit, proč mi kulajda s houbami a koprem zkřížila cestu až téměř po třiceti letech života. Chyba to byla. Neudělejte stejnou. Kulajda je totiž něco tak jednoduchého a skvělého, že patří na stůl do každé rodiny.
Na podzim je samozřejmě tato polévka daleko nejzábavnější. Pokud patříte stejně jako 99% české populace k náruživým houbařům, víte o čem mluvím. Poděkujme ale houbám, že jsou ochotné se nechat vysušit nebo zamrazit, takže není problém si kulajdu připravit vlastně po celý rok. Jdeme na ni.
Ingredience na kulajdu s houbami a koprem
Množství: 4 porce3 hrudky másla
3 lžíce hladké mouky
1 smetana na šlehání (vysokoprocentní – aspoň 30%)
1 l vody
3 střední brambory
1 hrst hub (sušených, čerstvých či mražených)
1 vrchovatá lžíce cukru
1 rovná lžička kmínu
Sůl dle potřeb
1-2 lžíce octa – dle chuti
2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru
2 vejce
1 lžíce másla na vajíčka
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Houby
Jaké houby do kulajdy použít? To je záležitostí vašich houbařských schopností a pak také mlsného jazýčku. Někdo je schopný houbařit s jasně daným cílem – sbírám jen pravé hřiby a nic obyčejnějšího ať se mi ani neotře o holinku.
Pokud ale houbaříte stejně jako já, tj. plazíte se křovisky, prosíte houby, aby se ukázaly, modlíte se ke všem svatým, aby houbička ukázala hlavičku, a pak stejně najdete jen 4-5 ušmudlaných kousků klouzků), nebudete mít moc na výběr a prostě připravíte, co najdete.
Prosím ale jen houby jedlé.
Do kulajdy se dají použít houby čerstvé (nejlepší varianta), sušené (nechte je přes noc ponořené ve vodě) nebo i mražené. Úplný ideál je houby vařit aspoň 20 minut – jsou pak pro žaludek daleko lépe stravitelné.
Jdeme na polévku
Začneme ale nejprve od másla a hrnce. Máslo nechte rozpustit a přidejte mouku. Na mírném ohni míchejte a nechce jemně zrůžovět jíšku. Do té přilijte vodu (popř. vývar, pokud někde nějaký schraňujete) a přidejte na kostky nakrájené brambory a také houby.
Pokud dělám kulajdu z hub sušených, dávám do polévky i vodu, ve které houby přes noc odpočívaly. Je to lahůdka.
Osolte,přidejte lžíci cukru, dejte trošku kmínu a nechte vařit, dokud nejsou brambory i houby měkké.
Nakonec přidejte smetanu a ocet podle chuti. Někdo má rád kulajdu octovější, někdo naopak nechá radši vyniknout chuť smetany a hub. Smetanu nešulte a dejte ji opravdu vysokoprocentní. Předejdete tak tomu, aby se srazila.
Nechte lehce probublat a jakmile polévku stáhnete z plamene, přidejte i čerstvý na jemno posekaný kopr (ok, i mražený se dá…a dá se samozřejmě i naložený). Už ho ale nevařte, aby neztratil chuť.
A co vajíčko?
Vajíčko si připravte nakonec. Já mám nejradši do kulajdy vajíčko rozmíchané s troškou smetany a rychle osmažené na másle.
V hrnečku si pečlivě rozmíchejte vajíčko, lehce osolte a přidejte lžíci smetany (kterou stejně dáte do kulajdy). Na másle vajíčko rychle promíchejte a natrhané ho přidejte do uvařené polévky. Stačí mu opravdu minutka, aby se promíchlo a vytvořilo nadýchané šťavnaté kousíčky.
Konec zvonec a kulajdy je konec – nebo vlastně spíše začátek.
Dobrou chuť
Pája
PS. Pokud Tě kulajda s houbami a koprem nezaujala, mrkni se ještě na další polévkovou inspiraci.
Líbí se vám recept na kulajdu s houbami a koprem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cukr, Hladká mouka, houby, kopr, máslo, ocet, smetana, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pajko ty tvoje recepty jsou tak výborný jak tvůj úsměv
Velmi děkuji za kompliment a moc si toho vážím. 🙂
Na některá jídla mám svou oblíbenou blogerku a na kulajdi jste to vy! Prvně před dvěma lety jsme se na chalupě odvážila. Šla jsme od souseda vyskemrat kopr – už byli jen semínka a prrwsto byla úžasná. Oceňuji hlavně to dochucení, protože to je oříšek. To vajíčko – dokonale! Moc diky!
A když do kulajdy přidáte bobkový list a 3 kuličky nového koření, tak to teprve bude kulajda. Poctivá jihočeská! ♥️
Podle vašeho receptu dělám dnes polévku Kulajda
Výborný recept. Letos je hub hromada, tak jsem dneska uvařil a všichni si maskali. Diky
K,ulajda je super jen jsem přidala na přepuštěném másle které si dělám doma jednu větší cibuli a asi jen 0,05dk uz. špeku a chuť dokonalá.Každý chce do zav.sklenice porci když ji dělám tak raději mlčím když ji vařím ale svojí tchýni vždy pošlu protože má super syna který mi chváli vše co uvařím.Takže díky za inspiraci.
Pavlí, hezký den, kulajdy není nikdy dost. Naprosto chápu, že chtějí do zavařovaček. 🙂 Mějte se moc krásně a dobrou chuť při každém dalším jídle
Musím říct, že tohle je nejlepší recept na kulajdu. Už nikdy žádný jiný ❤️ mnam
Vendy, moc si toho vážím a jsem ráda, že chutná.
výborné recepty
Zítra jdu na ní:-) taky přesně dělám jíšku, ale dávám ještě cibuli, pak houby i s vodou (když mám sušené), brambory a taky smetanu aspoň 30%, nakonec kopr a trošku octa, na talíř zastřené vejce a ňam!!! A když mám čerstvé houby, tak podusím s cibulkou, zapráším moukou a dál je to stejně:) hezký den, ráda si tu počtu a vždycky najdu nějakou novou inspiraci:-)
Kulajdu známe od babičky ze Všejan. Dělala se z naložených hub v octě a kopr nedáváme nikdy. Je to houbová polévka, koprovou si uvaříme jindy. Ale každý podle své chuti….
Ahoj Jitko, každý podle své chuti, přesně. Já to beru tak, že kulajda je prostě o houbách, smetaně a právě kopru. Naopak houbové polévce pak říkáme, když jsou tam jen houby a žádný kopr 🙂 Kdo se v tom má vyznat…
Pájo, díky za recept na velkou baštu. Houby mě děti nejí, ale nevadí, já a manžel jsme si dali i za ně.
Mari děkuji. Houbám a kulajdě zdar!
Pájo Kulajda podle Tvého receptu=nebe v hubě.
Vláďo díky! Já jsem jí včera snědla 4 talíře…nedalo se jinak.
Hezké ráno madam, než vyrazim do krámu pro smetanu mám dotaz. Proč když dám tisk receptu, vyleze mi jenom seznam surovin a postup ne ? Něco asi dělam blbě , u plotny mi to de líp. Kopy
Dobré ráno Vašku, to bohužel nemám tušení, zkouším to tu a mě naběhne krásně celý recept v tiskové verzi. V jakém prohlížeči to zlobí prosím? Děje se to i při kliknutí na tlačítko „tisknout“ pod receptem? Mě to každopádně jde jak přes tlačítko pod receptem, tak přes možnost tisku v prohlížeči. Díky