Nedokážu pochopit, proč mi kulajda s houbami a koprem zkřížila cestu až téměř po třiceti letech života. Chyba to byla. Neudělejte stejnou. Kulajda je totiž něco tak jednoduchého a skvělého, že patří na stůl do každé rodiny.

Na podzim je samozřejmě tato polévka daleko nejzábavnější. Pokud patříte stejně jako 99% české populace k náruživým houbařům, víte o čem mluvím. Poděkujme ale houbám, že jsou ochotné se nechat vysušit nebo zamrazit, takže není problém si kulajdu připravit vlastně po celý rok. Jdeme na ni.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kulajda s houbami a koprem

Ingredience na kulajdu s houbami a koprem

Množství: 4 porce

3 hrudky másla
3 lžíce hladké mouky
1 smetana na šlehání (vysokoprocentní – aspoň 30%)
1 l vody
3 střední brambory
1 hrst hub (sušených, čerstvých či mražených)
1 vrchovatá lžíce cukru
1 rovná lžička kmínu
Sůl dle potřeb
1-2 lžíce octa – dle chuti
2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru

2 vejce
1 lžíce másla na vajíčka


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Houby

Jaké houby do kulajdy použít? To je záležitostí vašich houbařských schopností a pak také mlsného jazýčku. Někdo je schopný houbařit s jasně daným cílem – sbírám jen pravé hřiby a nic obyčejnějšího ať se mi ani neotře o holinku.

Pokud ale houbaříte stejně jako já, tj. plazíte se křovisky, prosíte houby, aby se ukázaly, modlíte se ke všem svatým, aby houbička ukázala hlavičku, a pak stejně najdete jen 4-5 ušmudlaných kousků klouzků), nebudete mít moc na výběr a prostě připravíte, co najdete.

Prosím ale jen houby jedlé.

Do kulajdy se dají použít houby čerstvé (nejlepší varianta), sušené (nechte je přes noc ponořené ve vodě) nebo i mražené. Úplný ideál je houby vařit aspoň 20 minut – jsou pak pro žaludek daleko lépe stravitelné.

Jdeme na polévku

Začneme ale nejprve od másla a hrnce. Máslo nechte rozpustit a přidejte mouku. Na mírném ohni míchejte a nechce jemně zrůžovět jíšku. Do té přilijte vodu (popř. vývar, pokud někde nějaký schraňujete) a přidejte na kostky nakrájené brambory a také houby.

Pokud dělám kulajdu z hub sušených, dávám do polévky i vodu, ve které houby přes noc odpočívaly. Je to lahůdka.

Osolte,přidejte lžíci cukru, dejte trošku kmínu a nechte vařit, dokud nejsou brambory i houby měkké.

Nakonec přidejte smetanu a ocet podle chuti. Někdo má rád kulajdu octovější, někdo naopak nechá radši vyniknout chuť smetany a hub. Smetanu nešulte a dejte ji opravdu vysokoprocentní. Předejdete tak tomu, aby se srazila.

Nechte lehce probublat a jakmile polévku stáhnete z plamene, přidejte i čerstvý na jemno posekaný kopr (ok, i mražený se dá…a dá se samozřejmě i naložený). Už ho ale nevařte, aby neztratil chuť.

A co vajíčko?

Vajíčko si připravte nakonec. Já mám nejradši do kulajdy vajíčko rozmíchané s troškou smetany a rychle osmažené na másle.

V hrnečku si pečlivě rozmíchejte vajíčko, lehce osolte a přidejte lžíci smetany (kterou stejně dáte do kulajdy). Na másle vajíčko rychle promíchejte a natrhané ho přidejte do uvařené polévky. Stačí mu opravdu minutka, aby se promíchlo a vytvořilo nadýchané šťavnaté kousíčky.

Konec zvonec a kulajdy je konec – nebo vlastně spíše začátek.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pokud Tě kulajda s houbami a koprem nezaujala, mrkni se ještě na další polévkovou inspiraci.