Tentokrát se podíváme na jednu bezvadnou jednoduchou přílohu a to na zelené fazolky se slaninou a česnekem. Krásně se hodí k nějakému dobrému plátku masa, nebo někdy i jen tak jako teplá zeleninová večeře.

Recept na zelené fazolky se slaninou není nijak složitý a zvládnete je levou zadní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zelené fazolky se slaninou

Ingredience na zelené fazolky se slaninou

Množství: 4 porce

400-500 g zelených fazolek
100 g anglické slaniny
(1 lžička másla) – často není ani nutné
2 stroužky česneku
sůl
pepř (ideálně bílý)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Podstata je v jednoduchosti

Proto nebudeme vymýšlet nic komplikovaného a půjdeme rovnou k věci.

Nechte vařit dostatek osolené vody na fazole.
Zelené fazolky jsou nejlepší, pokud je máte pěkně čerstvé, ale samozřejmě se dají použít i fazolky zmražené, když už není zbytí. Okrájejte přebytečné štopičky a pokud máte rádi menší kousky, pokrájejte fazolky na menší. Mně třeba ani nevadí, když jsou fazolky vcelku a tedy jsou z nich docela dlouhé špagátky.

Jakmile se voda vaří, vhoďte do ní fazolky a nechce je povařit do změknutí. Já je mám ráda křupavější, ale jednejte dle chuti.

Slanina

Jakmile jsme vhodily fazolky do vody, můžeme se vrhnout i na slaninu. Tu osmahněte na kostičky na pánvi – klidně i bez oleje. Často totiž slanina pustí svůj vlastní tuk a není potřeba nijak mastit. V případě, že byste měli slaninu velmi libovou, smažte ji na trošičce másla.

Mícháme

Fazolky měkké? Slanina opečené? Jdeme míchat. Oboje smíchejte v míse a přidejte čerstvý prolisovaný česnek a jemně opepřete. Dost často není potřeba už ani solit, protože slanina je sama o sobě dost slaná). Pokud je vám po čerstvém česneku těžko, doporučuji ho přidat na poslední chvilku do smažící se slaniny. Jeho intenzita se tepelnou úpravou stáhne.

Máme hotovo!

Již v úvodu jsem psala, že zelené fazolky se slaninou a česnekem nejvíce ladí s nějakým dobrým masem – hovězím či plátkem vepřového nebo i kuřecího. Není potřeba s nimi dělat žádné extrémní psí kusy, stačí jen opéci na trošce oleje a posolit. Dobré maso udělá svou a odmění vás dokonalou chutí. Společně s fazolkami je to pak totální klasika, co si doma připravit.

Pro další přílohovou inspiraci mrkněte sem a já už jen přeji dobrou chuť!

Pája