Což takhle losos na grilu? Mám tu pro vás tentokrát naprosto jednoduchý recept na lososa na grilu. Nic složitého nečekejte. Jen dobrou jednoduchou chuť. A pokud máte strach z grilování ryb, stejně jako já, tak vás toto snad přesvědčí, že to nemusí být problém.

Naše léta většinou vypadají tak, že je trávíme v Norsku. Tom – můj muž, tu pracuje jaro raftový průvodce a já se snažím také (tedy pokud kolem mě nepobíhá dítko). Je tu krásně, syrově, ale potraviny jsou pekelně drahé. Za co nicméně rádi peníze dáme, jsou ryby. Ty jsou v Norsku za dobrý peníz a chuťově je to naprosté bájo. Losos je tu úplně dokonalost. Co ale také stojí za vyzkoušení, pokud budete mít cestu kolem, je ryba øret. Chuťově je velmi podobná lososovi, i maso je vlastně barevně dosti podobné.

My ho v Norsku většinou kupujeme celého a krmíme se s ním několik dní – zvířata :).

Pokud se vám tedy do ruky dostane øret samotný, klidně na něj aplikujte tento postup.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Lahodný losos na grilu či øret

Ingredience na grilovaného lososa

Množství: 4 porce

1 kg filetu z lososa či øreta
1 citron
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového
Sůl


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Příprava

V jednoduchosti je krása, takže žádné složitosti. Připravte si 3 stroužky česneku a šťávu z jednoho citronu plus 3 lžíce olivového oleje a špetku soli.

Lososa či øreta umyjte a dobře utřete do sucha papírovými utěrkami.

Dva přístupy

Co teď dál?

  1. Vytvořte si marinádu z utřeného česneku se solí, citronu, olivového oleje a potřete s ním lososa před pečením. Chuť bude poněkud jemnější tím, jak se česnek a citron povaří.
  2. Nechte lososa péct na grilu nahatého bez marinády a tu použijte až na ogrilovaný kousek. Chuť bude intenzivnější, česnek voňavější. To ale nemusí vyhovovat každému.

Grilování lososa

Ať už s marinádou nebo bez, lososa grilujte klidně rovnou na mřížce přibližně 10 minut. Mřížku ale před tím potřete olejem, aby šla ryba dobře otočit. Strana s kůží přijde na gril první. Čas vždy záleží na velikosti filetu a tloušťce masa. Pokud si nejste jistí, že je maso hotové, nejjednodušší je do nejtlustšího místa rýpnout vidličkou a ve chvíli, kdy se maso dobře odděluje po vrstvách, máte hotovo. Nechte pak lososa aspoň 5 minut odpočinout, než se na něj vrhnete jako hladoví vlci.

My jsme testovali „bezkouřový gril“ od Tescomy a brzy na něj čekejte i recenzi. Na mřížku se ryba naštěstí vůbec nepřichytávala, takže pohoda jazz.

Připalování rybího masa na gril

Pokud máte s grilováním ryb špatné zkušenosti a nechcete zažít zase to trhání a špatné otáčení, určitě je v pohodě rybu dát například do speciálního grilovacího roštu na rybu popřípadě rybu můžete dát na obyčejný grilovací tác. Nebudete pak aspoň tak smutní z čištění zadělaného grilu, kdyby se to nepovedlo.

Další možností je lososa uzavřít do alobalu, což ale znamená, že se chlapec spíše podusí, uvaří, než že byste měli křupavou a provoněnou kůži. Doba přípravy je pak také delší a počítejte 15-20 minut v uzavřeném alobalu.

 Příloha

Lososa máme a co k tomu? Brambory? Salát?  Nebo ho sníst jen tak? Všechno jde a všechno je skvělé. Pokud jde o grilovaný kousek, tak ten je pro mě nejlepší s ogrilovanou cuketou a to mi ke štěstí naprosto stačí.

Dobrou chuť
Pája

 

Pokud