Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily.

Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Před sebou lososa, v lednici všechno možné, co s tím? Spíše než od toho, jak to chce Čuba udělat, vedly její myšlenky k tomu, jak to udělat nechce. S kečupem to nebude ono, hořčice by to zabila, rýže – na to neměla chuť, jen tak opéct – to by asi do dějin nevstoupilo.

Pak ji najednou napadlo, že je téměř geniální, pokud dokáže udělat z lososa něco jako rybí eintopf. Čuba netvrdí, že tento recept nastolí totální převrat a od základů tím přeskládá chuťové kanály labužníků, ale vytvořila něco, co je velmi chutné a i to krásně vypadá – lososa pečeného v bramborové krustě.

Jak tedy na lososa přikrytého bramborovou peřinkou?

Ingredience


400 g lososa
8 středních brambor
2 dl mléka
2 kávové lžičky hladké mouky
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce másla
Sůl
Strouhanka
Olivový olej

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy:20 minut
Doba vaření:40 minut
Celkový čas:60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.



Čuba tedy vzala pekáček, do kterého nalila cca kávovou lžičku oleje, na který položila plátek lososa (bez kůže, ale pro milovníky kožených věcí může být i s kůží). Rybu jemně osolila a dala se do připravování dalších důležitých částí receptu.

V hrnci už jí bublaly ostrouhané a na malé kostičky nakrájené brambory, ze kterých si po změknutí udělala bramborovou kaši. Její příprava je naprosto jednoduchá. Stačí jen rozmačkat brambory, do kterých si dáme lžíci másla a podle potřeby mléka – někdo má rád kaši krémovější, tak tam dá víc mléka. Jiný má zase radši lepivější, tak to s mlékem nebude přehánět. Kaši si Čuba dosolila a nechala teď chvilku stranou.

Už nastal pomalu čas si rozpálit troubu. Nastavila ji tedy na 200°C a pokračovala dál.

Teď už bylo na čase si připravit krapet bešamelové omáčky s česnekem. Do kastrůlku si dala lžičku másla, a když se máslo rozpustilo, přidala tam cca dvě kávové lžičky hladké mouky – stejně jako se to dělá u jíšky. Směs mouky a másla nechala chvilku zpěnit a pomalu do směsi přilila postupně přibližně 2 dl mléka, které rychle rozmíchala, aby směs nezhrudkovatěla. Chvilku tento bešamel povařila, aby zhoustl na vláčnou kaši, osolila a přidala stroužek česneku.

Losos v pekáči, bramborová kaše hotová, bešamel také. Teď tedy přišel vhodný čas na eintopf. Inu Čuba vzala bešamel a polila jím milého lososa. Rozetřela opatrně po celé ploše, aby bešamel rybičku překrýval a dala se do kladení bramborové kaše.

Poslední třešničkou na dortu už byla strouhanka, kterou celou kaši posypala a jemně přelila olivovým olejem a celý pekáček dala do trouby.

Po přibližně 40 minutách už z trouby vyndávala krásně zlatavou věc, která voněla po celé kuchyni.

Čubí tip: losos je tak křehký, že to ideálně celé jezte vidličkou přímo z pekáčku!

Dobrou chuť