Ryby jsou zdravé a pečený losos je i pro nás Středoevropany, kteří často moc rybám neholdujeme, skvělou a chutnou variantou, jak do sebe nasát trochu těch omega, delta, beta a gama kyselin, které jsou tak děsně zdravé a dobré.  

Já na něm mám ráda hlavně to, že se dá velmi rychle připravit a sluší mu celá řada podob. Tentokrát tu pro vás mám lososa v krustičkovém kabátku, co bude rozkošně křupat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečený losos v troubě s křupavou pistáciovo-sýrovou krustou

Ingredience na pečeného lososa v troubě s křupavou pistáciovou krustou

Množství: 2 porce

300 – 400 g lososa (pro dvě osoby)

NA KRUSTU

2 vrchovaté lžíce strouhanky
2 vrchovaté lžíce parmezánu
2 vrchovaté lžíce namletých či nasekaných pistácií
Špetka soli
Olivový olej na pokapání

Citron na dochucení po uvaření


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Krusta

Tento recept stojí a leží na křupavé sypké krustičce, kterou velmi jednoduše vytvoříte smícháním tří věcí – strouhanky, parmezánu a nasekaných pistácií. Proč zrovna tato trojkombinace?

Opečená strouhanka nádherně křupe, ale nechávat ji samotnou, není to to pravé ořechové.

Takže když jsme u ořechů, za zkoušku určitě stojí právě nasekané pistácie. Jejich jemně slaná chuť a křupavost polechtají lososa po ploutvi. Stačí je jen nasekat na jemno (ale když tam zůstane pár větších kousků, budou krásně křupat 🙂 ) A co sýr?

To už je vlastně taková třešnička na dortu. Parmezán dokoná dílo lososí a lahoda je na světě. Pokud byste chtěli další inspiraci, mrkněte na další recepty s lososem.

Připravujeme lososa

Zapněte si troubu na 180°C. Filet z lososa opláchněte pod vodou a osušte ho do sucha a jemně posolte. Co dál? Lososa pěkně poctivě posypte směsí z parmezánu, strouhanky a pistácií. Přendejte do nepřilnavého pekáčku nebo na pečící plech s pečícím papírem. Ano, mohli byste sypat přímo v pekáčku. Je to jen na vás.

Nezapomeňte pěkně jemně pokapat olivovým olejem. A jdeme péct.

Jak poznat, kdy je losos hotový?

Lososa pečte přibližně 20-30 minut. Samozřejmě to záleží na tloušťce a velikosti filetu. Jak vlastně poznat, že je losos upečený?

Ideálně si pomozte teploměrem, který by měl ukazovat 60°C a losos je hotový.

Pokud teploměr nemáte, tak maso průběžně kontrolujte. Když je hotové, mělo by velmi jemně pružit. Což se ale může hodně těžko poznat. Nejlepší je tedy pak do masa dloubnout vidličkou a pokud se maso z lososa krásně odděluje po plátcích, je hotové.

Na povrchu by měla být krásná zlatavá krustička, do které když kousnete, jazyk se bude tetelit blahem.

Vhodná příloha

Co se hodí k lososovi? Pokud jde o tuto variantu, přijde mi nejlepší nějaká kaše či pyré. Pěkně se to v puse popasuje s křupinkami a chutí lososa.

Mám tu pro vás video tip na jednoduchou a dobrou bramborovou kaši od Koko. 2 minuty a budete mít jasno ;).

Bramborová kaše
Bramborová kaše

Výborná bramborová kaše

Dobrou chuť
Pája