Ať už je sezona skvělých šťavnatých rajčat nebo vládne krutá zima a vy se doma zásobíte maximálně tak rajčatovým pyré, připravit si doma dokonale jednoduchou rajčatovou polévku není žádný problém.

Italové to prostě umí, co si budeme povídat. Jejich kuchyně je jednoduchá a tak lahodná. Proto půjdeme po cestě klasiků a rajčatová polévka nebude žádný experiment, ale pravá klasika.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchá rajčatová polévka

Ingredience na rajčatovou polévku

Množství: 4 porce

Rajčatové pyré (cca 700 g) nebo 1 kg čerstvých rajčat nebo rajčata sekaná
500 ml vody nebo zeleninového bujonu
1 menší cibule (70 g)
2 stroužky česneku
Špetka soli (5 g)
Lžička cukru ((5 g)
Hrst čerstvé bazalky (10 g)
Lžíce olivového oleje (10 ml)

Na dochucení
Parmezán (cca 30 g)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Čerstvá rajčata nebo rajčatové pyré?

Pokud bychom žili v ideálním světě, budeme si polévku připravovat z rajčat san marzano. To se nám (nebo tedy aspoň mně) moc často nepoštěstí. Nevadí. Využít na polévku můžeme tedy buď rajčata čerstvá – pěkně vyzrálá nebo kvalitní rajčatové pyré nebo rajčata sekaná. Postup přípravy se pak liší vlastně téměř neliší.

Za sebe vřele doporučuji hlavně v zimě s čerstvými rajčaty neexperimentovat a radši rovnou použít pyré.

Příprava

Nakrájejte si cibuli na drobné kostky, česnek nasekejte nadrobno a pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kostky.

Do hrnce dejte olivový olej a osmahněte na něm cibulku společně s česnekem do mírného zezlátnutí. Přidejte čerstvá rajčata popř. dejte rajčatové pyré nebo sekaná rajčata a zalijte zeleninovým bujonem či vodou a nechte vařit. V případě čerstvých rajčat nechte polévku vařit cca 20 minut.

Nezapomeňte osolit dle chuti a přidejte také lžičku cukru.

Pokud máte rajčatové pyré, vařte polévku klidně jen 5 minut.

V obou případech přidejte ke konci listy bazalky. Co dál? Jdeme mixovat (v případě rajčat čerstvých či sekaných). Čím více dohladka tím lépe. Dejte si záležet. A jsme u konce. Rajčatová polévka je na světě, tak snadné to je.

Pokud chcete polévku ještě doladit, přidejte do každé porce ještě lžíci parmezánu. Pokud se vám doma potulují už trošku starší rohlíky, neváhejte a udělejte z nich křupinky!

Dobrou chuť
Pája

PS. Hledáte další polévkovou inspiraci?