Zima, zima všude a dobrou zeleninu, aby člověk pohledat. Co se ale podívat na zoubek klasice, kterou jednoduše výborný hanácký salát je. Přijde mi, že jde o takového otloukánka, protože přeci zelí… Ehm. Ale!

V prostotě je často největší krása a to je i případ hanáckého salátu. Jaké jsou jeho výhody? Na jeho přípravu nepotřebujete vlastně nic extra speciálního a zelí je doslova napěchované vitaminy (hlavně vitamin C), které v zimním období jako když najdete. Jde taky o, řekla bych, kulišácký způsob, jak dát ochutnat často nenáviděné zelí dětem a nepoučeným dospělým. A jim to chutná! V neposlední řadě máte salát připravený za chvilku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduše výborný hanácký salát

Ingredience na hanácký salát

Množství: 4 porce

500 g kysaného červeného zelí
70 g majonézy (cca tři lžíce)
30 g bílého jogurtu
1 menší cibule  (50 g)
špetka soli (5 g) – často není vůbec potřeba
100 g kvalitní šunky
1 lžička plnotučné horčice (8 g)
1 lžička křenu (8 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Jdeme na salát

Možná znáte recept na hanácká salát, ve kterém se pracuje s čerstvým zelím červeným. To je také varianta, jak k salátu přistupovat. Já jsem nicméně milovnice zelí kysaného, které je díky kvašení také doslova kouzelníkem na poli zdraví. Miluju jeho kyselou chuť (i když se šklebím) a nedělá mi problém se do něj zakousnout jen tak, za syrova. Ale my pojďme k salátu.

Ten je totiž po dochucení a odležení opravdu vynikající! Ale. Má to své ale. Na kysaném červeném zelí tato legrace stojí. Je tedy potřeba mít zelí dobré – nebo spíše vychucené tak, jak chutná vám. Není nic příšernějšího, než když zjistíte, že zelí nemá dobrou chuť. Jo kvašení zelí je věda a neumí to každý. Věnujte tedy péči výběru chuťově dobrého kyselého zelí.

Tak a teď opravdu už jdeme na salát

Kysané zelí si dejte do cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Pro ultra milovníky kyselého vodu vymačkejte do sklenice a dejte si panáčka. Je to zážitek.

Pokud je zelí moc ucourané, nakrájejte ho na drobnější proužky a dejte ho do mísy.

Přidejte také najemno nakrájenou cibuli a tu ještě před přimícháním podrťte v ruce.

Pak už jen dochucení. Já mám radši variaci s více majonézy a trochou jogurtu, pro někoho je příjemnější naopak více jogurtu a trochu majonézy. Za mě tedy přidejte tři lžíce majonézy, lžíci jogurtu a trošku hořčice a křenu (ty tomu dodají ještě větší říz).

Promíchejte a poté teprve solte, pokud je to nutné. Zelí je často samo o sobě dost výrazné a slané a není potřeba ho ještě dosolovat.

(Zde bychom mohli skončit. Co ale do salátu přidat ještě trošku šunky? Když ji nakrájíte na velmi drobné proužky a promícháte se salátem, vznikne dokonalost na n–tou!)

Ať se šunkou či bez ní, nechte salát odležet do dalšího dne. Chutě se spojí a budete si chrochtat blahem.

Dobrou chuť
Pája

PS. Hledáte další tipy na saláty? Podívejte se do (Ne)zdravých salátů a nechte se inspirovat.