V jednoduchosti je krása a tomuto jednoduchému vzorečku přesně odpovídá mrkvová pomazánka. Jasně, ono jich existuje milion druhů. Mám tu pro vás naprosto jednoduchou, základní, žádné složitosti ani vopičárny kolem.
Nejmilejší klasická bramboračka
Není snad nic milejšího, než v časech sychravých a náročných dostat talíř dobré voňavé bramboračky jako od maminky, nebo jiné milované osoby. Bramboračka je klasika, je základ a je vynikající. Pojďme si ji společně připravit.
Hebké a voňavé houbové rizoto
S příchodem podzimu je to vždycky jedno velké houbové téma. Kde rostou, kdo jich nasbírá víc, co z nich připravit? A já tu pro vás mám recept na naprosto hebké a voňavé houbové rizoto, po kterém se budete jen olizovat.
Šťavnatý holandský řízek
Co si budeme povídat, někdy je prostě chuť na osvědčenou klasiku a žádné přílišné experimentování. Takový šťavnatý holandský řízek, když se správně připraví, je něco vynikajícího.V jeho jednoduchosti je krása a síla.
Hovězí vývar – klasika, která nikdy nezklame
Není nad klasiku. Není nad dobrý vývar. Takže co jsem proboha tolik let dělala, že tu ještě není recept na klasický hovězí vývar? Někdy jsou ty největší klasiky a lahůdky takoví otloukánci bez dostatku pozornosti. Jdu to hned napravit. 🙂
Mrkvová polévka
Mrkvová polévka nemusí na první pohled působit zrovna atraktivním dojmem, ale dají se s ní dělat doslova psí kusy. Často ji opomíjím, ale když už se dostane na talíř, vždycky je to naprostá lahoda a potěšení.
Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka je téměř povinností ve dnech nejistého chladnějšího počasí. Její chuť je lahodná, krémová, ale díky lehounkému dotyku muškátového oříšku zároveň ne nudná. A hlavně zahřeje!
Krémová lososová polévka
Láska prochází žaludkem a pokud chcete někomu udělat opravdu ale opravdu radost, připravte mu tuto dokonalý lososový krém.
Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky
Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.
Velikonoční nádivka – hlavička
Velikonoční nádivka nebo také hlavička je pro mě takovým naším rodinným symbolem Velikonoc. Je pravda, že možná máte ještě mnoho jiných velikonočních favoritů jako třeba beránka, mazance nebo jidáše popřípadě chutné pečené jehněčí. Pro mě je ale nádivka TA srdcovka a nedovedu si bez ní Velikonoce představit. A pak tu máme samozřejmě malování velikonočních kraslic, ale o tom zase jindy 🙂
Uzená polévka s kroupami
Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych měla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy rád… Což je za trest.
Vegetariánský boršč
Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou ve mě vyvolává vegetariánský boršč. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.
Nadívaný vepřův bůček
Nadívaný vepřový bůček je opět taková naše česká klasika, doslova do písmene prasečina (ať už si to přeberete jako od slova prase…nebo prostě že je to opravdu tučné a nezdravé až hanba, ale zároveň dobré…hmmm…)
Cukety plněné masem se sýrem
Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak.
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (mému muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?
Pečený nilský okoun
Na pečeného nilského okouna si připravte kečup, vegetu a mraženou zeleninu…NÉÉÉ. To prosím vás ani náhodou. Znásilňovat ryby tu nebudeme. Dobře takže dost bylo černého humoru a pojďte okouna vzít trochu vážně.
Bylinkové Fish & Chips paní Čuby
Pro všechny, kteří si někdy vychutnávali klasické fish & chips pěkně hozené v novinách, prstíky měli zamaštěné až za ušima, určitě ani není nutné, abych tu popisovala, jaká je to dobrota. Je věčná škoda, že se fish & chips u nás neprodává ve větší míře a pokud, tak je to cenově docela pálka.
Bramborová kaše se zeleninou
Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.
Zeleninový krém
Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.
Dýňová polévka
Jednoho studeného večera si řekla, že už je na čase se zase zahřát nějakou nutričně bohatou a chuťově vyváženou polévkou, které udělá dobře střevnímu potrubí. Nebylo zbytí, došlo na skvělou dýňovou polévku.