Pstruh s bylinkovou krustou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryby/pstruh-s-bylinkovou-krustou/
Vlastně se tu budu opakovat s prohlášením, že je pstruh báječnou českou rybkou, které stačí drobná úprava a je to špica. Pstruh s bylinkovou krustou je toho dokonalým příkladem.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rybí zahradou.
Nejjednodušším způsobem přípravy je pstruh na másle, ale co když ho ošperkujeme hromadou bylinek? Pojďme na to.
Ingredience na pstruha s bylinkovou krustou
Množství: 4 porce4 pstruzi (cca 250 g na kus)
2 hrst čerstvé petržele (10 g)
1 hrst bazalky (10 g)
1 hrst oregana (10 g)
1 stroužek česneku (10 g)
40 g parmezánu
2 lžíce olivového oleje
1 špetka soli (5 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pstruh je vděčná česká rybka. Dá se velmi jednoduše sehnat i v té nejlepší kvalitě za rozumný peníz a čerstvý je fakt dokonalý. Nevím jak vy, ale nějak se nemůžu popasovat s chutí studené ryby třeba následující den. Prostě čerstvě upečená s dobrým bramborem a salátem je nejlepší.
Jaké bylinky vybrat?
S bylinkami se dá skvěle kouzlit a vytvářet z nich různé chutě. Co vidím jako nejdůležitější, je vybrat bylinky čerstvé popřípadě šetrně sušené. Čerstvá bylinka vám z jídla dokáže udělat naprostou božskou manu.
Na pstruha s bylinkovou krustičkou jsem vybrala osvědčenou kombinaci bylin a to triády bazalky, petržele a tymiánu. K nim stačí přidat trošku česneku, nastrouhaný parmazán a vše rozsekat na jemnou kaši a máme vlastně hotovo. 🙂
Připravujeme pstruha
Pstruha opláchneme, osušíme (i zevnitř), položíme ho na plech s pečicím papírem a necháme ho prozatím svému osudu.
Do mixéru vhodíme všechny bylinky, lehce pokrájený parmezán (lépe se pak mixuje), olej, česnek a sůl. Vznikne nám lehce lepkavá bylinková směs, kterou co nejvíce naplníme vnitřek ryby, a pak zbytek potřeme vrchní stranu pstruha.
Dáme péct do trouby na 200 °C přibližně na 20 minut. Maso hotového pstruha by se mělo dát lehce oddělit od kosti – je lepší do něj šťouchnout uvnitř, abychom měli jistotu, že je hotový.
Servírujeme s bramborami a čerstvým zeleninovým salátkem.
Dobrou chuť.
Pája