Pstruh na másle
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryby/pstruh-na-masle/
Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.
Není nic odpornějšího, než když se s chutí zakousnete do ryby a v puse se vám vytvoří pachuť, jako kdybyste zrovna olízli špinavou podrážku od boty nebo ustrkli ze zrovna vypouštěného chovného rybníka. Proto je lepší si koupit rybu někde čerstvou a klidně si ji na místě očuchat, aby nepáchla.
Praotec Čech asi nebyl zdatný turista, když se zahnízdil uprostřed Evropy, kde k moři daleko a tedy mořských plodů nedostatek. Je tedy potřeba si vystačit i s tím málem, co tu máme a vážit si ryb, které nám tu prosperují. Pstruh je právě takovým hezkým příkladem ryby, která když je čerstvá, stačí jen malý tepelný zásah a minimální množství koření a dobrůtka je na světě.


Ingredience na pstruha na másle
Množství: 4 porce4 pstruzi (cca 300 g na porci)
Špetka soli
2 lžíce másla (cca 50 g)
K dochucení citron
Postup přípravy
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Recept na pstruha na másle je úplným základem toho, co se dá se pstruhem udělat, ale podle mě také krásně čistou chuťovou rozkoší.
Vezměte si pstroužky, opláchněte je vodou a usušte. Posolte je jak zvenčí, tak z vnitřku a dejte je na pánev s rozpáleným máslem. Já je smažím tak přibližně 4 minuty po každé straně – ale tady spíše záleží na tom, až se začnou kůstky lehce oddělovat od kůže a maso chytne čistě bílý či růžový nádech – podle druhu pstruha.
Úplně parádní přílohou jsou dobré vařené brambory například s pažitkou nebo petrželí nebo i nějaký dobrý zeleninový salát. Citrón být může, ale nemusí…bez něj aspoň lépe vynikne chuť dobré ryby.
Nezapomeňte, že v jednoduchosti je mnohdy daleko větší krása než ve složitém a překořeněném receptu.
Pája
Jako parádní přílohu doporučuji zeleninový salát s opečným chlebem.
Líbí se vám recept na pstruha na másle? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: máslo, pstruh, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.