Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.

Není nic odpornějšího, než když se s chutí zakousnete do ryby a v puse se vám vytvoří pachuť, jako kdybyste zrovna olízli špinavou podrážku od boty nebo ustrkli ze zrovna vypouštěného chovného rybníka. Proto je lepší si koupit rybu někde čerstvou a klidně si ji na místě očuchat, aby nepáchla.

Praotec Čech asi nebyl zdatný turista, když se zahnízdil uprostřed Evropy, kde k moři daleko a tedy mořských plodů nedostatek. Je tedy potřeba si vystačit i s tím málem, co tu máme a vážit si ryb, které nám tu prosperují. Pstruh je právě takovým hezkým příkladem ryby, která když je čerstvá, stačí jen malý tepelný zásah a minimální množství koření a dobrůtka je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh na másle

Ingredience na pstruha na másle

Množství: 4 porce

4 pstruzi (cca 300 g na porci)
Špetka soli
2 lžíce másla (cca 50 g)

K dochucení citron


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Recept na pstruha na másle je úplným základem toho, co se dá se pstruhem udělat, ale podle mě také krásně čistou chuťovou rozkoší.

Vezměte si pstroužky, opláchněte je vodou a usušte. Posolte je jak zvenčí, tak z vnitřku a dejte je na pánev s rozpáleným máslem. Já je smažím tak přibližně 4 minuty po každé straně – ale tady spíše záleží na tom, až se začnou kůstky lehce oddělovat od kůže a maso chytne čistě bílý či růžový nádech – podle druhu pstruha.

Úplně parádní přílohou jsou dobré vařené brambory například s pažitkou nebo petrželí nebo i nějaký dobrý zeleninový salát. Citrón být může, ale nemusí…bez něj aspoň lépe vynikne chuť dobré ryby.

Nezapomeňte, že v jednoduchosti je mnohdy daleko větší krása než ve složitém a překořeněném receptu.

Pája

Jako parádní přílohu doporučuji zeleninový salát s opečným chlebem.