Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rybí zahradou.


Praotec Čech asi největším milovníkem ryb, když se zahnízdil uprostřed Evropy, kde k moři daleko a tedy mořských plodů nedostatek. Je tedy potřeba si vystačit i s tím málem, co tu máme a vážit si ryb, které nám tu prosperují. Pstruh je právě takovým hezkým příkladem ryby, které, když je čerstvá, stačí jen opravdu drobné dochucení a skvělý pokrm je na světě. My se podíváme na zoubek klasice v podobě pstruha na másle.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh na másle

Ingredience na pstruha na másle

Množství: 4 porce

4 pstruzi (cca 300 g na porci)
1 špetka soli
2 lžíce másla (cca 50 g)

K dochucení citron


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Pstruh na másle je naprosto základním receptem, jak si vlastně nejen pstruha připravit. A věřte, že i obyč máslo a troška soli jsou v kombinaci s kvalitní rybkou dostačující. Vřele doporučuji Rybí zahradu, kde chovají ryby a zároveň pěstují rostlinky za pomoci akvaponického recirkulačního systému. Že nevíte, co to je? Já taky nevěděla. Velmi zjednodušeně – ryby se chovají v kádích a voda z kádí se pak dál používá na zavlažování rostlin… A tak pořád do kola. Vše se ale dozvíte přímo u nich na webu. 🙂

A teď už k přípravě samotné

Připravujeme pstruhy

Vezměte si pstruhy, opláchněte je vodou a usušte. Posolte je jak zvenčí, tak z vnitřku a dejte je na pánev s rozpuštěným máslem. Já je smažím tak přibližně 4 minuty po každé straně – ale tady spíše záleží na tom, až se začnou kůstky lehce oddělovat od kůže a maso chytne čistě bílý či růžový nádech – podle druhu pstruha. Na pstruhovi se vytvoří krásná zlatá kůrka, která rozhodně stojí za ochutnání.

Úplně parádní přílohou jsou dobré vařené brambory například s pažitkou nebo petrželí nebo i nějaký dobrý zeleninový salát. Citrón být může, ale nemusí… Bez něj aspoň lépe vynikne chuť dobré ryby.

Nezapomeňte, že v jednoduchosti je mnohdy daleko větší krása než ve složitém a překořeněném receptu.

Pája

Jako parádní přílohu doporučuji zeleninový salát s opečným chlebem.