Paní Čuba se při vaření drží jen pár základních pravidel, která jsou jí posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.

Není nic odpornějšího, než když se s chutí zakousnete do ryby a v puse se vám vytvoří pachuť, jako kdybyste zrovna olízli špinavou podrážku od boty nebo ustrkli ze zrovna vypouštěného chovného rybníka. Proto je lepší si koupit rybu někde čerstvou a klidně si ji na místě očuchat, aby nepáchla.

Praotec Čech asi nebyl zdatný turista, když se zahnízdil uprostřed Evropy, kde k moři daleko a tedy mořských plodů nedostatek. Je tedy potřeba si vystačit i s tím málem, co tu máme a vážit si ryb, které nám tu prosperují. Pstruh je právě takovým hezkým příkladem ryby, která když je čerstvá, stačí jen malý tepelný zásah a minimální množství koření a dobrůtka je na světě.

Ingredience na pstruha na másle


2 pstruzi
Sůl
1 lžíce másla

K dochucení citron

Množství: 2 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Recept na pstruha na másle je úplným základem toho, co se dá se pstruhem udělat, ale podle paní Čuby také krásně čistou chuťovou rozkoší.

Vezměte si dva pstroužky, opláchněte je vodou a usušte. Posolte je jak zvenčí, tak z vnitřku a dejte je na pánev s rozpáleným máslem. Paní Čuba je smaží tak přibližně 4 minuty po každé straně – ale tady spíše záleží na tom, až se začnou kůstky lehce oddělovat od kůže a maso chytne čistě bílý či růžový nádech – podle druhu pstruha.

Úplně parádní přílohou jsou dobré vařené brambory například s pažitkou nebo petrželí nebo i nějaký dobrý zeleninový salát. Citrón být může, ale nemusí…bez něj aspoň lépe vynikne chuť dobré ryby.

Nezapomeňte, že v jednoduchosti je mnohdy daleko větší krása než ve složitém a překořeněném receptu.

Paní Čuba

Jako parádní přílohu Čuba doporučuje zeleninový salát s opečným chlebem.