Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Snažit se napsat recept srozumitelně a třeba k tomu být ještě občas vtipný…Šlamastika. Recept na těstovinový salát je kromě toho tak jednoduchý a neděje se v něm žádné drama, že být originální si tady asi i odpustím.
Lilkový salát
Lilek ten mám tuze ráda. Chlapi sice většinou moc nevěří tomu, že se dá připravit tak dokonale, že chutná téměř jako maso, ale je to tak. Věřte mi, prosím.
Salát s rukolou a sýrem cottage
Salát s rukolou a sýrem cottage sice asi nebude nikdy aspirovat na recept roku, ale minimálně je to dobrá a osvěžující varianta z řady tří prdelek všemožných salátů, které jsou dnes na trhu dostupné po celý rok.
Tortilla plněná hovězím masem
Tortilla je neuvěřitelně vděčná věc. Můžete ji naplnit téměř čímkoliv, co vám z toho úplně nevyteče, můžete ji zapéct, jen tak překlopit, zarolovat, nakrájet, přikusovat a pokaždé třeba s nějakou jinou přísadou. Z mého líno-lážoplážo pohledu je jen tak přehnutá tortilla super způsobem, jak naplnit hladový žaludek a potěšit i oko nenažrané, které má rádo barevné vábící jídlo. Tortilla plněná hovězím masem se může přihodit, když například vaříte hovězí vývar a máte přebytečné maso. Pak je vlastně naprosto jednoduché masíčko vzít a rukou ho natrhat po vláknech na cárky, kterými pak budete tortillu plnit.
Pórková polévka
Dlouhou dobu jsem si k pórku nedokázala najít hezký vztah. Podcenila jsem ho, přiznávám. Nicméně kdo se bojí, nesmí do lesa, šanci jsem mu dala, připravila z něj bezvadnou polévku… A zamilovala se. Pórková polévka vás bude bavit a zamilujete si ji také. Věřte mi.
Zeleninový salát s mozzarellou a opečeným lilkem
Tentokráte lehce a zdravě a zeleninově takže nastražte uši a nechte odlehčit milánkům od masa a těžkých věcí. Se saláty je obecně vždycky velká legrace a v podstatě vždycky chutnají trošku jinak, než když jste je dělali třeba před týdnem naprosto stejným způsobem.
Zapečená brokolice s květákem
Je to zdravé, je to dobré a snědl to i můj muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji. Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.
Zeleninový krém
Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.
Zeleninový salát s opečeným chlebem a sýrem
Zeleninu mám tuze ráda a to v jakékoliv formě – syrové, vařené nebo pečené. Můj muž nicméně moje nadšení ze zeleného, křupavého, nemasového příliš nesdílí, takže už poměrně dlouhou dobu různými způsoby kamufluji zeleninu do všemožných kabátků a převleků.
Bramborová kaše se špekem
Jestli jsem se při vaření s raftovými guidy něco naučila, pak především základní poučku, která zní: „Čím víc špeku, tím vyšší kulinařina.“ Se špekem jsme vařili téměř všechno a v jednu chvíli jsem ho chtěla intuitivně použít i do sladkých palačinek, kdy mě od tohoto kroku zastavil pravděpodobně jen gastronomický výhružný hlas z hůry, jestli jsem náhodou taky trochu nezvlčila, tj. nezguidověla.
Králík na víně s tymiánem
Králík je takové milé domácí zvířátko, které je v některých domácnostech považováno za váženého člena rodiny, jinde je naopak stahováno z kůže a na jídelníčku se vyskytuje nevítaně často. U mě samotné byl králík dlouhou dobu velkou neznámou a o kulinářské přípravě tohoto svalnatého tvora jsem vlastně vůbec nepřemýšlela.
Zapečený losos s česnekem a petrželí
Tak jsem zase jednou utrácela jako smyslů zbavená a v tašce si z nákupů krom mnoha naprosto nepotřebných věcí odnesla i lososa. „Co s tím klukem ušatým jen udělám?“ říkala jsem si. Šla jsem do jistoty v podobě lososa s česnekem a petrželí!
Plněný lilek nebo také baklažánek
Já sice holduji převážně masitým pokrmům, nicméně občas se stane, že maso dojde, nebo na něj prostě není chuť a takže se s velkou radostí (opravdu) dám do přípravy plněného lilku (tj. baklažánku).