Je to zdravé, je to dobré a snědl to i můj muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji.

Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečená brokolice s květákem

Ingredience na zapečenou brokolici s květákem

Množství: 4 porce

1 menší brokolice
½ menšího květáku
½ l mléka
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
200 g goudy
2 lžíce másla

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Příprava

Spařte si růžičky květáku a brokolice – já je mám radši, když trochu křupou, spíš než když jsou převařené na kaši.

Co s tím dál?

Bešamel

Připravíme si bešamelovou omáčku se špetkou česneku.

Připravíte si ji jednoduše tak, že na rozpuštěném másle pomalu osmažíte hladkou mouku. Připravená je ve chvíli, kdy začne jemně zlátnout. Dejte tomu klidně 3-5 minut. Poté opatrně metličkou přimícháte mléko. A pak už jen metličkou mícháte a mícháte, aby vznikla hladká krémová omáčka. Ve chvíli, kdy začne omáčka probublávat ji vypněte a přihoďte stroužek česneku a dosolte.

Troubu si roztopte na 220°C a než se trouba vyhřeje vymažte pekáček máslem nebo olejem a vysypte strouhankou. Pak ho naplňte zeleninou, přidejte nastrouhanou goudu a přelijte bešamelem.

Celé pečte cca 20 minut – nebo jinak, do chvíle, kdy už to bylo zlatavé.

Výborná dobrota je na světě!