Je to zdravé, je to dobré a snědl to i Čubí muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji.

Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.

Ingredience


1 menší brokolice
½ menšího květáku
½ l mléka
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
200 g goudy
2 lžíce másla

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Spařila jsem si tedy růžičky květáku a brokolice – mám je radši, když tak jako trochu křupou, spíš než když jsou převařené na kaši.

Co s tím dál? Osýrovat! Tradičně. Plus ještě něco na zjemnění zeleninového šoku. Bešamelovou omáčku se špetkou česneku! Takže nápad byl na světě a už jen stačilo si připravit bešamelovou omáčku.

Tu jsem udělala velmi jednoduše tak, že jsem si na rozpuštěném másle osmahla hladkou mouku a opatrně přimíchala půl litru mléka. A pak už jsem jen míchala a míchala, aby vznikla hladká krémová omáčka, kterou jsem ve chvíli, kdy začala probublávat, vypnula a přihodila jsem stroužek česneku a dosolila.

Když už jsem měla květák a brokolici předvařenou, bešamel připravený, roztopila jsem si troubu na 220°C a než se trouba vyhřála, naplnila jsem si pekáček zeleninou a vším tím ostatním. Dno pekáčku jsem si posypala troškou strouhanky a dala první vrstvu růžiček, polila jsem to půlkou bešamelu, posypala goudou a takhle naskládala i druhou vrstvu.

Celé jsem to pak pekla cca 20 minut – nebo jinak, do chvíle, kdy už to bylo zlatavé.

Veliká dobrota to byla!

Ať chutná i vám.

Čuba