Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Hlavní fotka k receptu Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Ingredience


Porce tak pro 4 lidi jako hlavní jídlo

1 květák
1 větší hlavička brokolice
½ hokkaido dýně větší popřípadě jiné dýně
Na omajdu
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
½ l mléka
Lžička pepře
Lžička soli
Vrchovatá lžíce kari
3 stroužky česneku

200 g chedaru- tj, čím víc, tím líp na posyp

 

Množství: 4 porce na hlavní jídlo


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

A teď k receptu

Nejprve si propláchněte brokolici a květák a rozdělte je na středně velké růžičky….tak aby vám bylo příjemné si do nich kousnout. Růžičky můžete buď nechat pářit do poloměkka v pařáčku, nebo je nechte v horké vodě na několik minut změknout. Dýni pařit nemusíte, jen si ji nakrájejte na kostky.

Zelenina je připravená, teď kari omáčka.
Uděláme si jednoduchý bešamel  – tj. na zpěněném másle osmahneme mouku do jemného zlatavého nádechu a poté zalejeme mlékem a metličkou mícháme a mícháme, aby nebyly hrudky. Nechte na mírném ohni dojít k varu a přidejte pepř, sůl, kari a nadrcený česnek.
Do pekáčku si dejte pečící papír a vysypte promíchanou a jemně prosolenou zeleninu. Přelijte kari omáčkou a bohatě, ale opravdu bohatě zasypte sýrem. Pak už jen pečte v troubě předehřáté na 200°C a pečte asi 30 minut, než se udělá zlatavá krustička.
Dobrou chuť přeje Čubička