Dlouhou dobu jsem měla k pórku značný odpor a to už pro jeho zvláštní a pro mě naprosto nevábné jméno, nebo pro jeho podivnou konzistenci po uvaření. Nicméně kdo se bojí, nesmí do lesa, takže šanci jsem mu dala a připravila z něj bezvadnou polévku. Pórková polévka vás bude bavit a zamilujete si ji také.

Recept je tak jednoduchý, že to zvládne i naprostý neumětel.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pórková polévka

Ingredience na pórkovou polévku

Množství: 4 porce

1 celý pórek (300 g)
3-4 jarní cibulky (140 g)
2 střední brambory (320 g)
1 bobkový list (2 g)
špetička muškátového oříšku (1 g)
1 l vody
sůl (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
50 ml smetany na vaření


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut

Pórek i jarní cibulky (pokud je zrovna máte po ruce, ale i bez nich to jde) si nakrájejte na plátky a orestujte na rozpáleném másle. Stačí 2-3 minuty.

Poté zalijte vodou, osolte dle chuti a přidejte dvě nastrouhané brambory, bobkový list a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. S muškátovým oříškem zacházejte ale velmi opatrně. Zde méně je více, takže spíše přidávejte postupně. Mohl by totiž polévku ochutit až do zhořknutí.

Všechno nechte přibližně patnáct minut povařit. Pórek bude měkký velmi rychle a stejně tak i brambory.

Vezměte mixér a všechno do hladka rozmixujte (mohu doporučit dokonalé a výkonné mixéry od G21, sama je také spokojeně používám). Pokud chcete chuť ještě zjemnit, přimíchejte také smetanu na vaření a nechte jen probublat.

Pak už jen stačí popřát dobrou chuť a čisté póry v duši.

Vaše Pája

PS. Fajnšmekry potěší pórková polévka ozdobená opečeným chlebíkem!

PSS. Jste polívkomilové jako já? Mrkněte ještě na další polévky 🙂