Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánuodpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.

Dost pravděpodobně to není úplně jídlo pro každého, protože on už sám lilek je taková svérázná postavička z říše zeleniny. Ne každému chutná a je pravda, když se s ním člověk příliš nedrbe (tj.nenechá ho odpotit, aby ztratil trochu ze své hořkosti), tak to může být až jako pěst na oko. Ale kdo se nebojí a komu lilek chutná, tak pojďme na to!

Postup je velejednoduchý – lilek nakrájejte na asi 2 mm tenká kolečka a pokud nejste líní, nechte ho někde v sítu prosolený odkapat. Pokud patříte do druhé skupiny jako já, přejděte rovnou ke “grilování”.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Ingredience

Množství: 4 rozumné zeleninové přílohy

1 lilek
3 stroužky česneku
Pár snítek čerstvého oregána nebo sušené
100 ml dobrého olivového oleje
Sůl


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

 

Já to dělám tak, že na rozpálenou pánev (bez oleje) pokládám kolečka a ta opékám z obou stran. Je potřeba vše opékat spíše na střední teplotu (určitě ne tu nejvyšší), protože jinak sice budete mít opečený lilek, ale uvnitř nedodělaný. A to není  žádná hitparáda. Ogrilovaný či opečený lilek pak skládejte do misky a jednotlivé vrstvy potírejte marinádou, ke které se dostáváme právě teď.

Na marinádu budete potřebovat asi 100 ml dobrého olivového oleje, 3 stroužky drceného česneku, pěkně nakrájené oreganové lístky nebo sušené oregano a sůl dle libosti. Vše smíchejte a úplně ideálně nechte nahřát tak na 40 ⁰C nebo prostě aby to bylo více než vlažné…lépe se v něm pak uvolní všechny voňavé komponenty.

Lilek opečen, promazán marinádou a jde se jíst! Popřípadě se jde uležet někam na pokojové teplotě, pokud ho budete konzumovat ještě ten samý den, nebo ho nechte přikrytý potravinářskou folií v lednici, kde vám vydrží do dalšího dne.

Dobré chutnání přeje paní Čuba