Tuňáková pomazánka je takovou méně smradlavou sestrou rybí pomazánky, kterou ale rozhodně nezatracujme, protože je skvělá, báječná a na přípravu jednoduchá.
Zapečené hovězí s bramborem a sýrem
Zapečené hovězí s bramborem a sýrem je vlastně takový pěkný eintopf. Hodíte všechno dohromady, zapečete a máte hotovo.
Pražené mandle
Pražené mandle ve slupce vznikly z totální pohodlnosti si je vyloupat ze slupky, protože to zabere spoustu času, že? Jenže za pohodlnost se občas platí, takže mandle jsou sice naprosto super, ale musíte se připravit na to, že budete mít do hodiny bříško nafouklé jak vyhladovělý Afričánek. Právě ta nesloupnutá slupka vás spolehlivě nafoukne jako Zeppelin.
Pečený nilský okoun
Na pečeného nilského okouna si připravte kečup, vegetu a mraženou zeleninu…NÉÉÉ. To prosím vás ani náhodou. Znásilňovat ryby tu nebudeme. Dobře takže dost bylo černého humoru a pojďte okouna vzít trochu vážně.
Těstovinový salát se zeleninou
Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Snažit se napsat recept srozumitelně a třeba k tomu být ještě občas vtipný…Šlamastika. Recept na těstovinový salát je kromě toho tak jednoduchý a neděje se v něm žádné drama, že být originální si tady asi i odpustím.
Lilkový salát
Lilek ten mám tuze ráda. Chlapi sice většinou moc nevěří tomu, že se dá připravit tak dokonale, že chutná téměř jako maso, ale je to tak. Věřte mi, prosím.
Pomalu pečená kachna
Je to prosté a jednoduché jako facka – pomalu pečená kachna je výborná a velmi jednoduchá na přípravu.
Králík špikovaný špekem
„Zase máme králíka?!“ Tato věta může mít pro mnoho lidí značně negativní nádech a při představě, že už zase králík, se vám sevřou půlky, stáhne krk a máte po dobré náladě, že bude dobrý oběd.
Kuřecí prsa v jogurtové marinádě
Kuřecí prsa v jogurtové omáčce je jedna z mých úplně nejvíc nejoblíbenějších variant, jak si připravit kuřecí maso.
Kuřecí krémová polévka
Už když jsem kdysi psala o kuřecím vývaru, chrlila jsem na něj samé superlativy a to, že je to dobrá meducína na lecjakou bolístku, stále platí.
Cuketový salát s pomerančem
Což takhle si připravit cuketový salát s pomerančem? Tuhle výbornou salátovou záležitost si velmi jednoduše připravíte téměř v jakékoli roční době, i když je samozřejmě pravdou, že v létě bude cuketa zaručeně nejchutnější a hlavně z našich luhů a hájů.
Jak se na Srí Lance vaří s láskou (bonusové video k tomu)
V jednom z Čubích postřehů už jsem vás seznámila s pravou chutí Srí Lanky. Tento postřeh vlastně bude taky o tom, jak se tam dá pěkně najíst, jenže možná vás mile (či nemile) překvapím tím, že to bude spíše takové zamyšlení nad tím, jak si nacpávají milánky srílančané a jak to děláme my.
Zapečené zelné závitky – holubce
Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.
Škvarková pomazánka paní Páji
Udělat si vepřové škvarky je taková vyšší dívčí, kterou jsem s narůstajícím počtem různě úspěšných pokusů, nakonec dotáhla k dokonalosti. Jenže občas je potřeba si stanovit nějakou další metu, další cíl v tom, jak se posunout dál. Sportovci překonávají své fyzické limity, já jdu za hranice kulinářského.
Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, sýrem a slaninou
Kuřecí prsa jsou prostě a jednoduše vděčné maso. Dají se různě obalovat, smažit, péct, krájet, napichovat….také jinak s nimi můžete dělat psí (nebo možná spíš kuřecí) kusy a většinou se to vždycky povede. Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, sýrem a slaninou jsou velmi vděčná lahůdka, kterou doporučuji všemi svými dvaceti prsty na všech končetinách.
Smetanové rizoto s cuketou
Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.
Návod jak si pořídit levný ruční mixer v osmi krocích
Lidé se mě občas ptají, jaký ruční mixér bych jim doporučila koupit. Chápu, že občas chceme na něčem ušetřit, takže bych se s vámi ráda podělila o to, jak si pořídit takový levný ruční mixér v osmi krocích. 1. Buďte přirozeně šikovní a vyrazte si na pěší výlet po zledovatělém srázu. 2. Zakopněte a komíhejte se směrem k nejbližšímu stromu, který se pokuste obejmout. 3. Jelikož se projeví naplno vaše šikovnost, místo objetí to napalte prsty na více využívané ruce do stromu, co to jen půjde. 4. Vidíte-li hvězdy, jste na dobré cestě. 5. Ruka bude pekelně bolet. Jako první pomoc využijte klacíku a izolepy. 6. Prsty budou pravděpodobně zlomené…
Jednoduchá vajíčková pomazánka
Těsně po Velikonocích se vždycky všichni těšili, jak se budou cpát vajíčkovým salátem nebo vajíčkovou pomazánkou a pro mě to bylo spíše nepochopitelné. Ani pořádně nevím, proč jsem si vypěstovala takový odpor k vařeným vajíčkům a z vlastních předsudků nebo možná blbosti jsem se ochudila o takovou dobrotu, jaká je jednoduchá vajíčková pomazánka. Poučení pro příště: nesuďte vejce podle smrádku a radši ho ochutnejte.
Zapečený chřest s chorizem v sýrovém bešamelu
Zelený chřest, když je pěkně čerstvý, je svou chutí naprosto nezaměnitelný. Když se dobře připraví, ať už třeba jen v páře, krásně vám křupne při skousnutí. Sice je pravda, že jakmile si odskočíte na malou, máte pocit, že jste v malé chemické továrně, ale pro dobré jídlo je potřeba občas přinášet oběti.
Fusilli se salsicciou a lilkem
Víte, že na světě existují stovky ne-li tisíce druhů těstovin? Člověk by si to mohl dát jako životní misi vyzkoušet všechny z nich a určitě by se při tom nenudil. Vrtulky, mušličky, písmenka, ouška, nosánky, plátky, proužky, kulaté dlouhé nudle, hranaté nudle, šikmé, tlusté, tenké… no prostě každému, na co má zrovna chuť.