Taky už u vás zavládlo takové to předvánoční dilema co péct či nepéct? Kdo to bude jíst? Jak moc z toho přiberete? Můžete to pak nasypat do krmítek vyhladovělým ptáčkům?

V naší kuchyni vládne vánoční atmosféra (uklidila jsem, konečně…a vůbec mě to nebavilo) a s tím se pojí příprava vánočního cukroví. Mezi moje nejoblíbenější bez diskuze patří vosí hnízda nebo také včelí úly – těžko říct, jestli ta ořechová nebo kakaová bez ořechů. Často pak sedím a dumám a testuji na střídačku, které hnízdečko je lepší a vítěze nemám jasného. A jaký je váš favorit?

Ingredience


200 g mletých ořechů
200 g moučkového cukru
2 bílky

NÁPLŃ

120 g másla
50 g cukru
1 žloutek
1 lžička rumu nebo rumová esence 

Menší balíček dětských piškotů

Formička na vosní hnízda
Plnítko

Množství: 30 hnízd


15 tipů co si přát k Vánocum aneb…
…kuchařčin dopis Ježíškovi

Už máš napsaný dopis Ježíškovi? Štědrý den se blíží a pokud propadáš panice, co si přát nebo jak někoho obdarovat, sepsala jsem pár tipů, co by třeba mně udělalo velikou radost.

Přečíst 15 tipů co si přát k Vánocům


Postup přípravy

Doba přípravy:30 minut
Doba vaření:40 minut
Celkový čas:70 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Mleté ořechy, cukr a bílek zpracujeme společně v míse do kompaktního materiálu. 

Utřeme si náplňmáslo s cukrem, žloutkem a kapičkou rumu nebo aspoň rumové esence. Utřete směs poctivě, aby vám pak nekřupal cukr mezi zuby…to moc nemusím.

Z oříškového těsta si připravte kuličky – záleží tu na velikosti voso-hnízdových formiček, takže je potřeba to zkusit, jak velká kulička je potřeba. Odhaduji, že jsem používala asi tak 25mm průměr.

Kuličky poválejte v moučkovém cukru a pocukrované je natlačte do formičky. Vařečkou udělejte jamku a vpravte máslový krém (ideálně plničkou, jinak si pěkně začuníte ruce) a přiložíme dětský piškot. Voilá! Hotovo.

Jednoduché, prosté, skvělé a chutná všem.

A co takhle kakaová vosí hnízda?

Vaše paní Čuba

PS: Vosí hnízda, nebo taky včelí úly (jak chcete, jí se to stejně) je potřeba konzumovat co nejrychleji, protože jsou celá máslová…ale to vám určitě nebude dělat problém 🙂