Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (mému muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?
Náš kanadský Halloween aneb jak si udělat dýni
Vždycky jsem si říkala, že se nebudu nechávatt strhnout davem a že speciálně v Čechách nebudu slavit Halloweeny, Svatého Valentýna a podobné ne nám vlastní nesmysly, o kterých vlastně ani pořádně nevíme, k čemu jsou, jak vznikly a jak se to má pořádně slavit. Jelikož jsem ale teď v Kanadě, tak jsem aspoň tomu Halloweenu podlehla, nebo spíš jsme i s Čubím mužem podlehli, a v rámci opravdu hodně násilného vnucování dýni v obchodech (rozuměj, ležely tam u vchodů na zemi a člověk o ně doslova zakopával. Jejich utrápené výrazy typu: „Prosím, vezmi si nás k sobě domů a vykroj nás“ člověka nutily k jednání. Takže jsme si včera pořídili…
Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce
Půjdeme na to opět velmi jednoduše, prostě a bezbolestně… protože tak to většinou bývá nejlepší a výsledky potěší. 🙂 Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce jsem před časem zahlédla na internetu a říkala jsem si, že je na čase je oprášit a připravit. Každý má přeci rád takové to překvapení, když si rozkrojí malý masový knedlíček a najednou se v něm objeví pomalu tekoucí vynikající sýr.
Čubína – pravá česká čína aneb ŠWEI ČU ŽOU
Kdysi dávno, kdy do našich domácností ještě tolik neprosakovaly různé mezinárodní kuchyně, naše mamka dělávala (a pořád dělá) takovou tu dobrou pravou českou čínu.
Medovo-citrónové krůtí medajlonky
Tyhle krůtí medajlonky jsou taková obyčejná rychlo věc, se kterou nebudete mít moc práce, ale každopádně potěší sladko-slané chuťové buňky. To bych napsala ve své milé české kuchyňce, kde se mi tak dobře vaří.
Kološvárské zelí
Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).
Vepřové kotlety na houbách podle Juci
Vepřové kotlety na houbách jsou pro mě 100. receptem, který se na stránkách objeví. Tudíž by to chtělo něco opravdu speciálního… co mám opravdu ráda a tím právě kotlety jsou.
Broskvové čatní
Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou… víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.
Cupcakes s krémem a třešněmi
Troška té osvěty na začátek: Víte jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Pokud ano, tak klidně přejděte na recept. Pokud je pro vás muffin a cupcake jedno a to samé a zajímalo by vás , jaký je mezi těmito buchtíky rozdíl, čtěte dále.
Cuketový nákyp
Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává. V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.
Citrónový koláč se sněhovou peřinkou
Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.
Tvarožník
UPOZORNĚNÍ: Tento recept není originálně vytvořený mnou a autorská práva na něj má pravděpodobně teta Martina nebo teta Verunka, které mě s tvarožníkem seznámily a já jeho chuti naprosto propadla. Pokud si libujete ve šťavnatých, sladkých buchtách s ovocem, tak tvarožník budete taky milovat.
Ciambotta – italský bramborový salát
Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.
Moussaka
Moussaka je takové to tradiční jídlo… A jelikož už jsem dlouho v receptu nedávala žádné vzdělávací okénko, tak si ho teď dáme právě u moussaky. Moussaka je tradičním jídlem Blízkého Východu, Balkánu a pak ještě další spousty státečků všude možně.
Pečené brambory se sýrem
Přiznávám se bez mučení, že pečené bramobry se sýrem je spíš taková nouzovka, když už moc nevíte, co si tak asi udělat a už ani ta lenost vás nefackuje, protože je taky hodně líná cokoliv dělat. Pečené brambory se sýrem svou náročností si mohou v náročnosti přípravy podat ruku s ohříváním párků nebo přípravou pytlíkového čaje. Prostě žádná piplačka, ale najíte se z toho bohově a určitě vám nikdo nebude vyčítat, že jste pohoštění odflákli.
Telecí pečeně na másle
Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.
Piškotová roláda s mascarpone krémem a kokosem
Kde bychom ve světě vaření byli bez piškotového těsta. Je křehké, lahodné a jednoduché na přípravu, takže i osoba, která zrovna nefandí sladkým dobrotám, je schopná se s ním jednoduše poprat a vytvořit tak něco super dobrého. Když pak ještě to těsto srolujete do podoby rolády, tak prostě nemůžete chybovat.
Špikovaná jehněčí pečeně
Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.
Tradiční bramboráky
Bramboráky mám ráda, protože jsou opravdu hodně jednoduché na přípravu, dokážou krásně křupat, zahnat hlad a potěšit vlastně každého. Pokud znáte někoho, kdo bramboráky nemá rád, dejte mi vědět 😉
Rozhuda – tvarohová pomazánka
U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.