Jednou za čas mívám takové svoje periody… jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři… a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.
Čevapčiči jak od Číči, nebo taky čevapi
Čevapčiči nebo prostě čevapi jsou tak naprosto nádherný a jednoduchý jídlo. Zcela narovinu říkám, že nejlepší je dělají někde v hospůdce na Balkáně…ideálně s nějakou domácí pálenkou.
Křehká kakaová roláda se šlehačkou – bez mouky
Honí-li vás mlsná a chcete-li si dát něco křehkého, lehkého, je pro vás roláda se šlehačkou značka ideál. Krom toho do hodiny jste schopni se na ni vrhnout a užít si ji a to se vyplatí.
Vepřové v mrkvi s hráškem
Velmi dlouho jsem hledala vhodná slova, která by popsala mou lásku k tomuto jídlu, pak jsem si ale řekla, že nechám promluvit jiné a doufám, že vám bude jasné, jak to s vepřovým v mrkvi a vlastně s vařením obecně, mám (buďte trpěliví a pěkně čtěte):
Marinovaná vepřová žebra
“Ty seš ale vážně pěkná kost!” řekl by muž… Ale i žena… Pokud by na přetřes přišla marinovaná vepřová žebra. Jsou skutečně lahodná a to nejenom proto, že se jí rukama (a to já ráda, protože kontakt s jídlem je fajn), ale protože odpadávají od kosti a bohově chutnají s pivem. Sice mám ruce zapatlané vždycky až za ušima, někdy se stopy najdou i na čele, ale za to to prostě stojí. Kdo si právě odfrkl nad tím, jaké jsem čuně, tak vše se dá umýt.
Palačinky prostě a jednoduše
Pozor, pozor, úplně nejzákladnější a nejjednodušší recept na palačinky, který si zapamatuje každé ucho. Ale pokud jste jako já, že si to prostě nepamatujete ani po třistaosmdesáté a pokaždé hledáte na internetu nebo v kuchařkách, jak jsou tam ty poměry správně, tak doufám, že vám bude recept ku užitku.
Jablečné taštičky jako od Mcmaminky
Všichni jsme tam někdy byli, většina z nás na to nadává a určitě i popírá, že by jim tam něco chutnalo, ale všichni To známe (ne toho příšerného klauna od Stephena Kinga, brrr… nemám ráda klauny) – myslím McDonalds.
Lahodné kapustičky na másle
Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.
Domácí bramborový chléb + video postup
Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
Segedinský guláš
Segedínský guláš, nebo pro mě vždycky jen segedin je moje super extra oblíbené jídlo (všechno, kde je dobré kysané zelí, je pro mě vlastně hodně oblíbené). Mám ráda jak variantu, kdy se do omáčky nepřidává kysaná smetana, ale právě ta varianta se smetanou je prostě skvělá. Přijde mi, že jak je to zelí takové správně kyselé, kysaná smetana tomu dodá jemnost a eleganci 🙂
Bramborový guláš
Když se tak zamyslím na tím, kdy začalo vzkvétat mé kuchařské umění a co bylo moje oblíbené jídlo na přípravu, tak mi vždycky naskočí bramborový guláš.
Klasický nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika…. chutná mladým, starým, najdete ho v největším pajzlu čtvrté cenové, ale i v lepších restauracích a pokud je správně odležený při pokojové teplotě, tak se vám rozplyne v ústech.
Dýňové placky – dýňáky
Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.
Čočková pomazánka – čočkoprdka
Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí… a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (mému muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?
Náš kanadský Halloween aneb jak si udělat dýni
Vždycky jsem si říkala, že se nebudu nechávatt strhnout davem a že speciálně v Čechách nebudu slavit Halloweeny, Svatého Valentýna a podobné ne nám vlastní nesmysly, o kterých vlastně ani pořádně nevíme, k čemu jsou, jak vznikly a jak se to má pořádně slavit. Jelikož jsem ale teď v Kanadě, tak jsem aspoň tomu Halloweenu podlehla, nebo spíš jsme i s Čubím mužem podlehli, a v rámci opravdu hodně násilného vnucování dýni v obchodech (rozuměj, ležely tam u vchodů na zemi a člověk o ně doslova zakopával. Jejich utrápené výrazy typu: „Prosím, vezmi si nás k sobě domů a vykroj nás“ člověka nutily k jednání. Takže jsme si včera pořídili…
Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce
Půjdeme na to opět velmi jednoduše, prostě a bezbolestně… protože tak to většinou bývá nejlepší a výsledky potěší. 🙂 Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce jsem před časem zahlédla na internetu a říkala jsem si, že je na čase je oprášit a připravit. Každý má přeci rád takové to překvapení, když si rozkrojí malý masový knedlíček a najednou se v něm objeví pomalu tekoucí vynikající sýr.
Čubína – pravá česká čína aneb ŠWEI ČU ŽOU
Kdysi dávno, kdy do našich domácností ještě tolik neprosakovaly různé mezinárodní kuchyně, naše mamka dělávala (a pořád dělá) takovou tu dobrou pravou českou čínu.
Medovo-citrónové krůtí medajlonky
Tyhle krůtí medajlonky jsou taková obyčejná rychlo věc, se kterou nebudete mít moc práce, ale každopádně potěší sladko-slané chuťové buňky. To bych napsala ve své milé české kuchyňce, kde se mi tak dobře vaří.
Kološvárské zelí
Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).