Vepř sem, vepř tam, všude samý vepř. Česká republika je zemí vepřového…no vás to možná ani tak nepřekvapí, ale po delší době jsem se vrátila do našich luhů a hájů a krom toho, že je to tu opravdu velmi na pohodu a nemáme si vůbec na co stěžovat, tak jsem si všimla, že prostě všude vepř (je pravda, že mě krapet mrzí, že tu tak moc nejíme kravičky, protože ty jsou taky hodně v pohodě). 

Proti vepřovi nic nemám, ba naopak. Vepřové maso se dá upravit na milion způsobů a masožrouty bych řekla vlastně nemá jak urazit.

Já jsem nám pro tentokráte vybrala vepřovou kotletu s krémovo-žampionovou omáčkou

Ingredience


4 plátky vepřové kotlety
1 balení smetany na vaření (250ml) nebo kokosového mléka nebo rostlinné smetany
8 žampionů
Černý pepř
Sůl
Olivový olej na smažení

(slanina)

Množství: 4 porce

Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:15 minut
Celkový čas:30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Vepřovy kotlety najdete velmi jednoduše v každém řeznictví a připravte se na to, že budou pravděpodobně malinko sušší, takové kotlety prostě od přírody bývají. Pokud je ještě nemáte naplátkované, tak si je nakrájejte na plátky přibližně 1,5-2 cm silné a s rozumem je opepřete a posolte.

Nakrájejte si také žampiony – styl je jen na vás, zda na čtvrtky nebo plátky nebo kostky – prostě tak jak zvládnete. Možná vám to přijde hnusné a řeknete si, že jsem vepřová, ale já žampiony většinou tak jen ošmudlám rukou, neoplachuji vodou. Ani z nich neslupuji svrchní vrstvu. Nejsou pak už tak krásně hebounké a přijde mi to zbytečné, ale pokud máte rádi hygienu, tak je oloupejte a omyjte.

V pánvi si nechte rozehřát lžíci olivového oleje a kotlety z obou stran osmahněte spíše na prudším plameni (zde jsou indukční, električtí i sklokeramičtí trochu v pasti, ale řekla bych to tak, že prostě na vyšším výkonu, ale ne na tom úplně nejsilnějším). Z pánve je vyjměte a jedeme dál.

Do pánve si teď přihodíme žampiony a necháme je chvilku jen tak smažit (3-5 minut na středním plameni), aby nám změkly. Pak už jen stačí je přelít buď smetanou na vaření, popřípadě rostlinou smetanou (to pro bez laktózy) nebo i kokosovým mlékem. Celé necháme přijít do varu, přidáme kotlety a necháme ještě 2-3 minuty provařit a jsme u cíle.

Jednoduché, milé a pochopitelně i chutné. Jako přílohu doporučuji například opečené brambory.

PS. Na jedné z fotek si možná všimnete takového malého detailu, který v popisu receptu chybí – slanina. Je to taky varianta a já jsem s ní i počítala, než jsem zjistila, že bychom z ní možná tak dostali asi pěknou hnačku. Takže pokud máte dobrou slaninu, směle do toho!