Jak se najíte na Kubě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/postrehy/jak-se-najite-na-kube/
Ve většině průvodců, které se ke Kubě vztahují, se píše: “Kuba není destinace, od které můžete očekávat, že se dobře najíte” My jsme k tomu přistoupili spíš s tím, že se necháme překvapit…ať mile nebo nemile. A jaká tedy byla naše zkušenost s jídlem na Kubě? První věcí, na kterou si člověk musí zvyknout, že tu je opravdu omezený sortiment všeho – tak to prostě je a lidi si tu s tím žijí poměrně smířeně. Jako turista tu zároveň moc nemáte možnost se dostat třeba k pečivu či zelenině, o sýru ani nemluvě, pokud nepátráte a nemáte krapet štěstí.
![Jak se na Kubě najíte - pokus o internacionální jídlo - špagety, kečup, sýr.](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0528_DxO.jpg)
Zadruhé vás tu na dost místech budou chtít jako bělouše natáhnout a vydělat na vás. Záměrně nepíšu všude, protože jsou tu i výjimky, za které my jsme byli super vděční. S tím souvisí i to, že bez španělštiny je to tu dost náročné. Snažili jsme se tu plácat pokud možno italsko-španělskou slátaninu a pantomimu a většinou se povedlo. Nicméně pravidlo umíš španělsky = máš lepší ceny, je prostě holý fakt. Zatřetí vám tu málokdo poděkuje za zaplacení, nebo je k vám jakkoliv laskavý. Z toho jsme byli smutní a nešlo nám to na rozum. I tady existují výjimky, kterým jsme by vděční. Takže jsme od pár zkušeností s nevděkem dávali dýška opravdu jen těm, co se dokázali usmát a poděkovat. Je pravda, že většina stravovacích zařízení (restaurace, bufíky, bary a jiné) jsou z velké většiny státní a postupně se tu rozrůstá síť soukromích stravováren, ale spropitné by mělo všude fungovat stejně – i ve státním podniku, kde by mělo jít číšníkům. Nešlo nám tedy na rozum, že se tu většina lidí i při získání nějaké té korunky do kapsy tvářila jak belzebub. Zatím jsem se nezmínila, jak se tu tedy vlastně najíte, nebo spíše čím se najíte. My teď i zpětně nemůžeme rýži ani vidět 🙂 Tedy hlavní složkou každého jídla je rýže. Národním jídlem je zde takzvané moros y cristianos – doslova maurové a křesťané. Je to vlastně rýže s černými fazolemi…kterou jsme ochutnali jak v podobě dobré, tak v podobě velmi nedobré. Někdy vám tam k tomu přihodí i prasečí kůžičky, což by zas až tak nevadilo, pokud se vám jako mně nenavaluje při pohledu do talíře, kde vám trčí prasečí chlupy.
![Jak se na Kubě najíte - je libo prasečí chloupek?](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0572_DxO.jpg)
Krom rýže a rýže a rýže tu také velmi jednoduše a za dobrou cenu dostanete i smažené kuře – vetšinou je to obří, snad geneticky zmutované, stehno opepřené a osolené.
![Jak se najíte na Kubě - super smažené kuře v igelitce](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0527_DxO.jpg)
Dalšími dobrotami jsou například ropa vieja, což je mleté hovězí v omáčce, nebo skvělé plantanos, smažené banány, které se nám tedy ale vůbec nepřejedly. Rozhodně bych se znovu nebránila krokodýlímu masu, které tu směrem k poloostrovu Zapata seženete v mnoha restauracích, nebo vepřovému plátku, který tu patřil k levnému masu. Pokud pak budete pást po něčem sladkém, tak ochutnejte churroz, což jsou takoví podlouhlí smažení pindíčkové plnění čokoládou, krémem nebo jen ocukrovaní. Za čerstva moc dobré.
![Jak se na Kubě najíte - Churroz](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0598_DxO.jpg)
Každopádně tedy pokud to shrnu, tak stravovat se na Kubě je docela sportovní disciplína. Proto když narazíte na místo, kde vám bude chutnat, užívejte si to a vychutnávejte, protože další den budete pravděpodobně sedět na jiném místě, kde to bude stát za starou belu.
![Jak se na Kubě najíte - super skvělé jídlo](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0611_DxO.jpg)
A pokud budete dávat na doporučení z Lonely Planet průvodce, počítejte s tím, že jídlo bude dvakrát dražší, než uváděno a místní tam na 99% nepotkáte. Možná vám tento postřeh po přečtení nepřipadá jako přehlídka optimismu a nadšení. Ono po pravdě vlastně asi není. Ale nenechte si tím zkazit chuť a vezměte to jako takovou mezinárodní bojovku za dobrým jídlem. A ono to nějak dopadne 🙂 Jak říká moje drahá polovička, zážitek nemusí být kladný, hlavně když je silný.
Čubička
![Jak se na Kubě najíte - nejlahodnější jídlo, co jsme na Kubě měli](https://www.receptypanicuby.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_0635_DxO.jpg)
PS: Možná by vás ještě mohlo zajímat, jak je to s průjmíčkem. Ať se budete snažit, jak se budete snažit (lahvovaná voda, balené jídlo a ne moc experimentování s lokálními stánky), stejně vám to dost pravděpodobně nepomůže. Do kuchyně nevidíte, kuchaři ručičky neumyjete a například zeleninu stejně nebudete mít opláchnutou v balené vodě. Tím chci říct, že mi přijde, že v těchto zemích je prostě sračka věcí nevyhnutelnou a my ji vždy bereme jako součást folklórní zkušenosti. Mít s sebou nějaký ten prášek proti průjmíčku je fajn, ale stejně je pak lepší se poptat místních v lékárně (když je), co si na to dávají oni. Lokální meducínka je vždy lepší.
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
Mrkněte na můj nový projekt:
![Víc než kuchařka - chytré plánování a nakupování](/wp-content/uploads/2020/vicnezkucharka-jidelnicky.jpg)
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.