Kdykoliv se dá něco naplnit masem, zeleninou, sýrem a vlastně čímkoliv, jsem ráda u toho. Krom toho vepřové maso mám prostě ráda…a ano, jím i tlusté (kde přišly malá děťátka k odporu k tučnému masu asi nepochopím, ale žiji s nimi v míru a lásce a chápu je). Pita chleby plněné vepřovým jsou skvělé občerstvení jak na oběd, tak na večeři a rozhodně tím své krky hladové neurazíte. Ba naopak, po chlebech se jen zapráší.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pita chleby plněné vepřovým

Ingredience na pita chleby plněné vepřovým

Množství: 4 pita chleby - 4 porce

4 pita chleby
600 g krkovice
Sůl (cca 5 g – 1 špetka)
Pepř (3 g)
Balkánský sýr (50 g)
100 g kysané smetany
Ledový salát (60 g)
1 rajče (80 g)
1 menší mrkev (60 g)

+ jakákoli oblíbená zelenina

 


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 110 minut
Celkový čas: 125 minut

Maso je základ

Nejvíce času vám zabere příprava masa, pokud už ho zrovna nemáte například z předchozího dne jako zbytek trhaného vepřového. Tím si totiž čas i práci dost usnadníte. Pokud ale jedete od začátku, nejvíce času zabere upečení krkovice, ale to se dá zvládnout.

Roztopte si troubu na 180°C a připravte si menší pekáček, ve kterém budeme krkovičku péci. Celou krkovičku prosolte a popepřete a dejte do pekáčku, který buď zavřete poklopem nebo obalte alobalem, aby se v něm mohlo masíčko pěkně dělat. Nechce maso další 1,5 hodiny napospas pečení a věnujte se něčemu dalšímu.

Po hodině a půl je na čase do masa trošku šťouchnout a podívat se, jestli je křehké. Pakliže se do něj dá zavrtat vidličkou, jste skoro doma. Ještě mu neodkrytému zvyšte teplotu na 220° C a nechce trošku opéci. Klidně přidejte vodu (100 ml nic nezkazíte) pokud pod masem není žádný výpek.

Maso máme. Tak teď už vlastně jen plnění pita chleba. Můžete si připravit buď domácí pita chleba, který je velmi snadný nebo pořiďte nějaký dobrý kupovaný.

Můžete ho ještě před podáváním nechat nakrojený rozehřát v troubě, a pak plňte kousky natrhaného vepřového, zeleninou, balkánským sýrem…to je má oblíbená kombinace.

Fantazii se ale meze rozhodně nekladou, takže se nebojte experimentovat s náplní. Přidejte například kysanou smetanu (ochucenou česnekem nebo bylinkami), majonézu, kyselé okurky, jemně nakrájenou cibulku, čerstvý špenát nebo polníček atd atd.

Nejen že pita chleba plněný vepřovým dobře chutná, ale je to taky milé společenské jídlo, kdy před hodující prostě a jednoduše postavíte všechny možné plňky a ať se podle vlastní libosti obslouží a pitu si naplní.

Přeji dobrý plněný pita chléb
Pája