Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře.
Výborná hrachová kaše
Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji.
Zeleninový salát s hroznovým vínem
Se zeleninou je vždycky spousta legrace. Je jí tolik a dá se kombinovat v tolika různých podobách, že vlastně občas i propadám panice, co s ní dělat.
Slaný koláč s brynzou
Slaný koláč s brynzou ještě lehce teplý je labůžo pro tělo a dušičku a nikdy mě nezklame. Poslední dobou se u mě na slané koláče nedostává příliš mnoho času, což je velká škoda, protože jejich příprava je vlastně dost jednoduchá a výsledky vždycky příjemně překvapí. Pokud i vy jste milovníky brynzy, zkuste tuhle lahodu a uvidíte, že vám za to i ostatní strávníci budou trhat ruce :).
Česnekovo – sýrová pomazánka
Česnekovo-sýrová pomazánka je jednoduchá základní pomazánka a asi není potřeba kolem ní dělat nějaké velké tanečky. Sice si ji můžete koupit úplně všude za pár kačenek, ale ono zase strávit pět minut přípravou doma ještě nikoho nezabilo (a aspoň víte, co je uvnitř).
Frankfurtská polévka s párkem
S frankfurtskou polévkou se dále vezu na vlně zimních sytých polévek, které mě zevnitř zahřejí, chutnají mi a ještě s nimi není žádná složitá práce.
Trhané vepřové maso neboli pulled pork
Trhané vepřové maso nebo také pulled pork je pro mě jednou z nejdokonalejších variant přípravy masa. Jednoduše ochucené křehoučké maso v křupavé žemličce s nějakým dobrým salátem dostane každého.
Salát coleslaw
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.
Pečené krutí stehno s jablky a slaninou
Krutí maso je dost často takový malý otloukánek. Spousta z nás neví co s ním, protože je přeci jen sušší, ale zase je zdravé a tak vůbec. Pečené krutí stehno s jablky a slaninou je nicméně klasikou mezi recepty z krůtího masa a rozhodně si zaslouží pozornost.
Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi
Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mně, tak se živím převážně polévkami a to pořád :). Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenkyň, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.
Rozjímání nad uplynulým rokem aneb TOP 7 receptů 2018
S koncem roku 2018, který nám velmi zásadně převrátil životy (naštěstí jen v tom dobrém) se uchyluji ke klišovatosti (bohužel ne ke kližce, tu totiž nemám moc ráda, ale na guláš zase co si budeme povídat) a pod fousem si bublám, že ten čas hrozně rychle letí a že naše malá Linda už není to malinkatý miminko, ale malá rozumná a svéhlavá bytost.
Bulharský bramborový salát
Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.
Bramborový salát s kari
Mnoho z vás si řekne, že není nad klasiku, pokud se bramborového salátu týče. Souhlasím, ale jak já ráda zkouším nové věci, tak mě tento bramborový salát s kari naprosto dostal. Jedním slovem je to lahoda.
(Ne)tradiční smetanový houbový kuba
Čím jsem starší, tím jsem rozumnější… pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a můj muž s odporem ke kroupám, jsme nebyli nejlepší start. Ale zvládl to a výsledek je vynikající.
Kuchti.me recenze – tyčový mixér VitalStick Pro s Food Procesorem
Spolupráce s českou firmou G21 Vitality je radost. Pokud mou stránku čtete delší dobu, všimli jste si, že už jsem měla možnost vyzkoušet jejich skvělého robota Promesso a smoothie maker a mixér Perfect Smoothie Vitality. Jak na robota, tak na smoothie maker jsem napsala recenze a teď to vezmu do třetice s dalším bezva pomocníkem do kuchyně – tyčovým mixérem VitalStick pro s Food Procesorem.
Máslovo – marcipánové sušenky
Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.
Jablečný koláč bez vajec
Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.
Lahodní slaní šneci
Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.
Dokonalé italské tiramisu
Možná už si říkáte, co tady pořád blbnu s italskými recepty, ale podzim a babí léto mě k tomu tak nějak nutí a tiramisu je sladkost, která pohladí po duši snad každého, nejen italského jídelního fanatika jako mě.
Spaghetti carbonara
Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.