Pečené zelňáky ve vás zanechají nesmazatelnou stopu. Jsou dokonalé. Kombinace kysaného zelí se slaninou, mozzarellou a vejci je tak báječná, že budete mít problém přestat je jíst, pak umlsávat a nakonec skončíte jako já – s pupíkem nacpaným k prasknutí.

I když to opakuji pořád dokola, dobré jídlo je o tom, že ve vás vyvolává výborné a skvělé pocity nejen v žaludku, ale i na duši. A to přesně pečené zelňáky jsou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečené zelňáky

Ingredience na pečené zelňáky

Množství: cca 20 placek

500 g kysaného zelí
4 vejce
2 mozzarelly (250 g)
200 g slaniny

pečicí papír na vyložení pekáče


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Dříve jsem zkoušela připravovat zelňáky po způsobu klasických bramboráků – přidávala jsem do nich mouku a i brambory a smažila je na oleji, ale nějak to nebylo ono. Zelí dostalo prazvláštní mastnou chuť a ani vlastně nebyly moc křupavé či nezapomenutelné.

Pak jsem narazila na tento naprosto jednoduchý recept a výsledek je skvostný. Jen vás předem varuji – já jich napoprvé snědla asi 8 na posezení a byla jsem tak pekelně plná, že jsem se nemohla hýbat. Oni jsou totiž super dobré, ale taky pěkně sytí. Což, když se po nich vrhnete jak hladová zvěř, poznáte až za chvilku, kdy už vám v břiše spokojeně leží několik sytých placek a vy funíte jak bernardýn. Radši méně je zde více. A kdyžtak se po chvíli dokrmit.

Připravujeme „těsto“

Hotovo budete mít za pár minut. Takže si rovnou roztopte troubu na 180°C.

Nejprve si připravíme kysané zelí – slijte a dobře ho vyždímejte. Mohl by pak při pečení nadělat paseku (tj. by se placky pěkně roztekly, pokud by v nich bylo hodně vody). Pokud nechcete ucouránky, tak zelí nakrájejte na drobnější kousky.

Do zelí přidejte nastrouhanou mozzarellu. Hrubší struhadlo je ideální.

Přidejte také na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo třeba i uzené.

Přidejte 4 celá vejce a směs promíchejte.

Zelí a anglická slanina bývají často dost slané, takže není potřeba směs dosolovat.

Na plech dejte pečicí papír a na nej pokládejte lžící placičky, které nechce 1 cm vysoké a lehce je uhlaďte.  Placičky v troubě trochu povolí do stran a klesnou. Nechte jim kolem sebe tedy trochu místa, aby z nich nevznikla jednolitá placka.

Zelňáky pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou na povrchu krásně zlatavé.

Máme hotovo. Dobře si pochutnejte.
Pája

PS. Milujete placky stejně jako já? Zkuste například bramboráky z řepy nebo vynikající dýňáky.

 

 

(Pro milovínky low carb jídla je toto také LC)