Recepty s: cukr

Výborné španělské tapas s jamonem a meruňkou

Tradiční španělské tapas to je něco úžasného. Proč? Existuje totiž takových možností, jaké tapas připravit, že vám z toho bude přecházet zrak. Tentokrát pro vás mám výborné tapas s jamonem a meruňkou. Pokud jste se ještě s touto španělskou klasikou nesetkali, vězte, že jde o maličké talířky s dobrotami či jednohubky neskonale mnoha variant.

Rebarborový koláč

Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku. 

Hovězí guláš s povidly

S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉

Velikonoční beránek – nejlepší recept na světě

Velikonoční beránek je pro mě symbolem Velikonoc. Od moji maminky je samozřejmě ten nejlepší, nejvláčnější a člověk nemá pomalu ani srdce mu říznout do prdýlky, když ho vidí s mašlí kolem krku. Vždycky se ale osmělíme a už ani při odřezávání hlavičky mi není velká hanba.

Salát coleslaw

Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.

Bulharský bramborový salát

Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.

Máslové – marcipánové sušenky

Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.

Jablečný koláč bez vajec

Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.

Lahodní slaní šneci

Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.

Tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Jaro, léto, pohoda, sluníčko, prosluněné jahůdky…to je prostě pohoda. K tomu se naprosto bezvadně hodí tvarohové noky obalené v křupavé strouhance přelité jahodovou omáčkou. Ta vůně, ta chuť a lehkost je super. Pokud by bylo venku veliké horko, není vůbec problém nočky nechat vychladnout a podávat i se studenou jahodovou omáčkou. Dokonale to osvěží. Krom toho si k tomu dovedu i moc dobře představit i kopeček vanilkové zmrzliny :).