Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou jsou naprostou lahůdkou, která si své místo na grilu zaslouží na 100%.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Biofarmou Sasov


Pokud se bojíte toho, že by jejich příprava byla složitá a grilování nejisté, ukážu vám, jak na to, aby grilovaná žebra (ať už hovězí nebo vepřová) byla naprostou dokonalostí. Prstíčky budete mít nádherně začuněné marinádou a bříško si bude mlaskat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou

Ingredience na grilovaná žebra

Množství: 4 porce

2 kg vepřových nebo hovězích žeber

Marináda na maso
3 lžíce hladké mouky (45 g)
3 lžíce kečupu (60 g)
špetka soli (5 g)
špetka pepře (3 g)
lžička cukru (5 g)

Marináda na potírání při pečení, grilování
150 ml octa
150 ml sladké chilli omáčky
5 stroužků česneku (25 g)
2 lžíce hnědého cukru (40 g)
1 lžíce sójové omáčky (20 ml)
150 g másla


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Výběr masa – žebra na grilování

Dobré jídlo leží, běží a tak vůbec na dobrých surovinách. U žebírek (ať už vepřových nebo hovězích) tedy dbejte na to, abyste si vybrali nějaké kvalitní, u kterých víte, že nebudou vlastně jen o kostech. Nebojte se tento recept použít jak pro vepřová žebra, tak pro hovězí, protože výsledek bude báječný u obojího.

My jsme měli naprosto nádherné kousky vepřových žeber ze Scuk.cz od Biofarmy Sasov a výsledek bych úplně božský, maso bylo krásně měkké a chuťově výborné.

Připravujeme marinády na grilovaná žebra

Marináda na naložení žeber: Nejprve si připravíme marinádu, ve které necháme žebra odpočívat přes noc v lednici.

V misce si smícháme hladkou mouku, kečup, špetku soli a pepře a cukr. Vznikne hutnější marináda, kterou opláchnutá a osušená žebra potřeme. Žebra pak přendáme do nějaké uzavíratelné misky a necháme je přes noc v pohodě a v klidu marinovat.

Marináda na pečení, grilování: Druhou marinádu využijeme na potírání při samotném pečení a grilování.

Připravíme si ji tak, že si do rendlíku dáme ocet, sladkou chilli omáčku, hnědý cukr, sójovou omáčku a stroužky česneku a vše necháme projít varem. Cílem je, aby hnědý cukr začal lehce karamelizovat. Nezapomeňte omáčku míchat, aby se nepřipálila.

Jakmile je směs již provařená, přidáme do ní máslo, které se v ní rozpustí. Jestli si říkáte, že je másla hodně, tak je to opravdu tak. Máslo dodá marinádě jemnost a vy se pak budete olizovat až za ušima.

Pokud máte rádi jídlo opravdu hodně pálivé, doporučuji dát do směsi ještě chilli nebo čerstvé chilli papričky.

Jdeme na pečení, grilování

Nevím jak vy, ale pro mě byla dlouhou dobu příprava grilovaných žeber vlastně takovou královskou disciplínou a nemluvě o jejich přípravě na grilu. Nemusíte se ale (stejně jako já dřív) ničeho bát, protože je to vlastně velmi jednoduché a já vám ukážu způsob, díky kterému je výsledek vlastně zaručen.

Pečení žeber v troubě

Neměla být grilovaná? Ano, ano. Máte naprostou pravdu. Pravdou ale také je to, že žebra se pečou setsakramentsky dlouho a pokud nejste zrovna naprostý grilovací guru, může se stát to, že žebra spálíte, ale nebudou ještě upečená a maso bude tvrdé. Což je dost na prdlačku.

Je proto podle mě lepší jít na jistotu v podobě předpečení žeber.

Žebra vyndáme z lednice a necháme je aspoň hodinu v pokojové teplotě – to je značka ideál. Maso se natemperuje – zahřeje se na pokojovou teplotu a neutrpí pak teplotní šok.

Troubu si nastavíme na 100 °C a žebra potřebe sladko-slanou marinádou.

Přendáme je do pekáčku, který přikryjeme, a žebra necháme klidně jen tak napospas pečení 2 hodiny. Ještě lepší je žebra občas potřít marinádou.

Maso tak bude krásně měkké a připravené na poslední, finální fázi – grilování.

Grilování žeber

Takto předpřipravená žebra pak vlastně jen dotáhneme na grilu, aby chytla barvu, křupavost a ještě více se poráchala v geniální marinádě.

Gril si roztopíme spíše na nižší teplotu popř. střední a předpečená žebra ještě před umístěním na gril potřeme marinádou. Pečeme cca 15 minut a průběžně obracíme a dokolečka dokola potíráme marinádou.

Jelikož je v marinádě hodně cukru, počítejte s tím, že se bude marináda velmi rychle připalovat. Proto otáčejte poctivě každých pár minut.

Když chceme žebra grilovat rovnou bez pečení

Pokud chcete žebírka grilovat přímo syrová a bez předpečení, bude potřeba velmi dbát na teplotu grilu a jeho roztopení. Namarinovaná žebra potřeme marinádou a dáme je do alobalu.

Gril roztopíme na nízkou teplotu a žebírka velmi opatrně pečeme 2-3 hodiny tak, aby bylo maso měkké. Je potřeba je otáčet a jednou za čas potřít marinádou.

Na posledních 15 minut žebra vyndáme z alobalu a „dotáhneme“ je na přímém grilu, aby chytila barvu.

Máme ugrilováno

Žebírka chytla barvu a už by se nám na ně chtělo vrhnout, ale!!! Nechte je odpočinout. 5-10 minut mimo gril dokáže s masem zázraky. Maso povolí a bude naprosto báječné.

Grilovaná žebra můžeme namáčet do zbytku marinády a jako příloha se k nim báječně hodí čerstvá zelenina a čerstvý chléb, obojí také pořídíte například na webu partnera tohoto receptu – Scuk.cz.

Dobrou chuť přeje Pája