Vafle pro mě byly vždycky něčím speciálním, co jsem si dopřávala spíše svátečně a přenechávala jsem jejich přípravu ostatním – kompetentnějším. Jenže ona to vlastně není žádná věda a takové domácí dokonalé křupavé vafle jsou bezkonkurenční.Někdy vám budu vyprávět o tom, jak jsem dostala vaflovač a poprvé připravovala vafle v Norsku. To byla komedie. Ale o tom někdy jindy. 🙂 Teď pojďme na to skutečně osvědčené a dobré.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dokonalé křupavé vafle

Ingredience na vafle

Množství: cca 6 vaflí

220 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku
2 lžičky krupicového cukru (20 g)
1 špetka soli (2 g)
300 ml vlažného mléka
2 vejce (o pokojové teplotě)
2 lžíce rozpustěného másla na vymazání formy

Vafle můžete doplnit:
1 menší jogurt (100 g)
Ovoce dle sezony
Moučkový cukr na doslazení
Cokoli dle chuti


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Chybami se člověk učí, a tak bych s vámi chtěla posdílet svou zkušenost, kdy se mi vafle zaručeně nepovedly a už jsem si myslela, že se ke krásným nadýchaným pusinkám nikdy neprobojuji:

  • studené až ledové mléko: vůbec ale vůbec to nezkoušejte s mlékem studeným. Těsto vás vytrestá tím, že nevyběhne a z vaflí budou jen neforemné žužlavé příšerky. Nejlepší je mléko pěkně vlažné.
  • vejce z lednice: toto je vlastně stejný případ jako s mlékem: lepší je pokojová teplota vajec, díky kterým těsto bude krásně reagovat a ve vaflovači bude konat přesně to, co chceme – růst.

Příprava těsta

V míse si nejprve smícháme polohrubou mouku, kypřicí prášek, cukr a špetku soli.

Vajíčka si rozklepneme a žloutky dobře promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme pevnou pěnu.

Do sypké směsi vmícháme mléko se žloutky a dobře propracujeme. Postupně pak přidáváme vyšlehaný bílek.

Vaflovač pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem – můžeme použít mašlovačku nebo třeba i ubrousek. Necháme ho roztopit a jakmile je připraven k akci, lijeme do něj těsto tak, aby se zaplnila celá spodní forma. Pak přiklopíme a necháme přibližně 3–4 minuty péci (záleží na vaflovači).

K vaflím si dejte, co vaše srdéčko nejraději. U nás vede čistě jen lehké zapudrování moučkovým cukrem. Skvěle se k nim hodí také čerstvé ovoce, kompot, bílý jogurt nebo třeba marmeláda.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Hledáte další sladkou inspiraci? Mrkněte do Sladké huby.