Recepty v kategorii: Pečeme s Troubou

Buřty na pivě

Podzim je za námi, chladná zima před námi a nikomu se pravděpodobně nechce stát v mrazu venku a klasicky si opékat buřty. Pokud vám ale stejně jako mně ta mastná chuť skvěle nezdravého buřta v zimních měsících chybí, potom je recept na buřty na pivě naprosto ideální.

Tuňákový koláč

Čubí páreček se chystal na návštěvu za kamarády, takže paní Čuba přemýšlela nad tím, co by mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.

Losos pečený v bramborové krustě

Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily. Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Výborné vepřové špízy

Špíz, od germánů také jinak bodec, se definuje jako pokrm napíchnutý na dřevěné či železné špejličce. Já jako osoba masožravá preferuju, když jsou na špejličce napíchnutá především masa s kousky zeleniny, které jsou nějakou tu chvilku naložené v marinádě a posléze je všechno připravené na grilu.

Jablečný štrůdl

S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru. Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla. Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.

Kokosová buchta

Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění. Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.

Žampiony plněné nivou

Celá pointa vaření paní Čuby spočívá v jednoduchém hesle: „Za málo námahy se pěkně a příjemně nadlábnout.“ Už stará Jouzová věděla, že žampiony nadívané jsou prostě dobrota a s přípravou je jen minimální námaha. Plněné žampiony nivou, nebo bramborovou směsí se tak drží v jídelníčku paní Čuby jak hovno boty. 

Zapečený losos s česnekem a petrželí

Tak jsem zase jednou utrácela jako smyslů zbavená a v tašce si z nákupů krom mnoha naprosto nepotřebných věcí odnesla i lososa. „Co s tím klukem ušatým jen udělám?“ říkala jsem si. Šla jsem do jistoty v podobě lososa s česnekem a petrželí!