Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde.

Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.
Jak to tedy nakonec dopadlo s jelení kýtou? Kdo se nažral? Zůstala koza celá? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v receptu na jelení kýtu se smetanovou omáčkou.

Jednoho dne se mi v lednici přihodila jelení kýta a bloumajíc tak po kuchyni jsem si říkala, jak bych jí mohla nějak netradičně udělat. Jelikož jde o zvěřinu, která má svou specifickou chuť a maso je trošku tužší, říkala jsem si, že to bude chtít nějakou dobrou omáčku, ve které si pak plátky masa budou moct odpočinout.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jelení kýta se smetanovou omáčkou

Ingredience

Množství: 4 porce

3/4 kg jelení kýty
100 g anglické slaniny v celku
2 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
5-7 kuliček pepře
1 menší mrkev
2,5 dl bílého vína
2,5 dl hovězího bujonu
2,5 dl smetany na vaření
Oříšek másla
Hladká mouka, pokud zahušťujete


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Jelení kýta se většinou dělá třeba na červeném víně s kořením. Nicméně když se vám „zadaří“ a vy místo červeného vína koupíte bílé, je potřeba improvizovat.

Takže jsem se rozhodla, že kýtu prošpikuju anglickou slaninou a budu jí pomalu péct v pekáčku s něčím dobrým.  Pod ruku mi přišel bobkový list, trocha nového koření, celý černý pepř a pro někoho možná i překvapivě půl nastrouhané mrkve.

Jelení kýtu jsem si na másle opekla ze všech stran a pak ho přidala do pekáčku ke koření a mrkvi. Přidala jsem 2,5 dl bílého vína a zalila stejným množstvím hovězího bujónu.Celé jsem to pak pekla odkryté na 170°C přibližně dvě hodiny. V průběhu jsem maso otáčela.

Jelena jsem pak vyndala z výpeku a přidala do něj 250ml smetany na vaření. Celé jsem to ještě nechala chvilku povařit (pokud máte rádi hustou omáčku, doporučuji to celé zaprášit hladkou moukou) a propasírovala, aby mi v omáčce zbylo opravdu jen to nejlepší .

Experimentování se občas vyplatí a zrovna v tomto případě byl nápad s bílým vínem a trochou mrkve super.

Až kolem vás tedy někdy poběží jelen, chyťte ho za kýtku a užijte si ho.

Vaše paní Čuba

PS. Můžu vřele doporučit rohlik.cz, odkud jsem jelena měla a byl supr luxotický.