Recepty v kategorii: Pečeme s Troubou

Zapečené zelné závitky – holubce

Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.

Zapečený chřest s chorizem v sýrovém bešamelu

Zelený chřest, když je pěkně čerstvý, je svou chutí naprosto nezaměnitelný. Když se dobře připraví, ať už třeba jen v páře, krásně vám křupne při skousnutí. Sice je pravda, že jakmile si odskočíte na malou, máte pocit, že jste v malé chemické továrně, ale pro dobré jídlo je potřeba občas přinášet oběti.

Jelení kýta se smetanovou omáčkou

Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde. Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.

Rajčatové gnocchi se sýrem

Rajčatové gnocchi se sýrem jsem měla v záloze přibližně rok, ale nějak jsem vůbec nebyla schopná se dokopat k tomu, abych napsala recept a vykopla ho na stránky. Nezpůsobila to překvapivě přirozená lenost, ani nedostatek času či obě ruce zlomené v kotnících, ale prostě to nějak nešlo.

Vepřová pečeně se švestkami

Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční recept. Jedním z takových srdcovek je pro mě vepřová pečeně se švestkami, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.

Králík se smetanovo-vinnou omáčkou (Braillon)

Jsem už od přirození šťoura, a tak jsem hledala, jak se dá ještě jinak připravit králík. Jeho maso je výborné a dělat ho pořád se smetanovou omáčkou, na víně nebo na česneku mi přišlo trošku líto. Takže jsem jednoho dne narazila na super lahodný recept na tzv. králíka Braillon. Na tom by nebylo nic tak zvláštního.

Čubiny jednoduché krůtí špízy

Příprava špízů je vždycky taková kreativní zábavička. Na tyčku se dá napíchnout celkem cokoliv, co se na ní udrží a pokud zrovna nezkombinujete sladké, slané, kyselé a hořké (no i když? ), je výsledek většinou nějaká opečená dobrota, která zalahodí na jazyku, ale i zvědavému oku.

Žampiony plněné bramborovou směsí

Poslední dobou se mi moc nedaří připravit takové množství brambor, aby třeba i nějaké zbyly. Vždycky všechno sníme, což asi dost svědčí o naší nenažranosti, protože je jedno, jestli máme brambor pět nebo deset. Někdo si určitě říká, proč to řeším a nejsem spíš ráda, že se všechno hezky sní, nevděčnice jedna Čubí.

Pravé italské lasagne signory Ciuby

Pravých italských lasagní se po českém internetu potuluje pěkná řádka a samozřejmě bych měla říct, že ty moje jsou zaručeně TY PRAVÉ. Jenže ono i po Itálii samotné koluje tolik zaručeně pravých receptů, že snad nebudu moc hřešit, když se prohlásím za tvůrkyni těch opravdu pravých lasagní… minimálně č. 102548.

Vepřová pečeně na žampionech

Vepřová pečeně je taková vděčná a dobrá věc, která udělá radost vlastně asi každému, kdo má rád maso. Paní Čubě se na vepřové pečeni líbí, že ač se zabalí třeba jenom do pepře nebo do bylinkového kabátku, tak chutná naprosto báječně a to třeba i za studena na chlebu. Člověk si s ní může udělat téměř cokoliv a většinou to skončí úspěchem.

Zapečená brokolice s květákem

Je to zdravé, je to dobré a snědl to i můj muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji. Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.

Domácí čokoládové muffiny

Muffinů existuje tisíce druhů a je jen otázkou vaší představivosti, co jste schopni do malého kalíšku či zapékací formičky nakombinovat. Jsou muffiny slané, sladké, slano-sladké, pikatní, masové, sýrové, čokoládové, oříškové, ovocné…no prostě tyhle bobky dokážou člověka vždycky překvapit.

Buřty na pivě

Podzim je za námi, chladná zima před námi a nikomu se pravděpodobně nechce stát v mrazu venku a klasicky si opékat buřty. Pokud vám ale stejně jako mně ta mastná chuť skvěle nezdravého buřta v zimních měsících chybí, potom je recept na buřty na pivě naprosto ideální.

Tuňákový koláč

Čubí páreček se chystal na návštěvu za kamarády, takže paní Čuba přemýšlela nad tím, co by mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.

Losos pečený v bramborové krustě

Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily. Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.