Já vám vlastně ani nevím, proč se tento recept jmenuje farářovo tajemství. Když jsem nad tím párkrát přemýšlela, napadaly mě vždycky věci spíše dosti pochybné…no přeberte si ten název každý sám za sebe, ale nemějte žádné pochybnosti, že je to vynikající. 

Ono totiž spojení masa, sýra a smetany společně ještě s opečenou cibulkou vzniká něco moc dobrého a šťavnatého (a taky kalorického jako ďas).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Farářovo tajemství

Ingredience na farářovo tajemství

Množství: 4 porce

4 vepřové kotlety
3 střední cibule
1 smetana na šlehání 250 g (aspoň 31%)
200 g goudy nebo eidamu
Sůl
Pepř
Olej na pečení – slunečnicový např.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut

K přípravě toho nepotřebujete mnoho, nicméně popis tady teď bude z mého pohledu krapet zdlouhavý. Co se dá dělat, jdeme makat. Takže šup k pracovní desce.

Je to maso…

…a jelikož budeme používat vepřovou kýtu, určitě je dobré ji před další přípravou naklepat. Poté ji osolte a opepřete dle libosti. V rámci přípravy si také nakrájejte na proužky cibuli a připravte si někde po ruce také nastrouhaný sýr, kterým budeme celou tuhle lahodnost zakrývat.

Momenty před zapečením

Nechce troubu se pořádně rozpálit na 200°C.

V první řadě je potřeba si na troše oleje orestovat do změknutí a lehkého zezlátnutí cibuli. To může trvat klidně 10-15 minut. Já ji na konci také lehce solím. Jakmile je cibulka měkká a lehce do hněda, přendejte ji na dno vyššího pekáčku. Do něj pak budeme stlát také všechno ostatní.

Dále si zprudka na troše oleje opečeme vepřové plátky. Chceme jen, aby se pěkně zatáhly, takže se nebojte pracovat s vyšší teplotou pánve. Jakmile chytnou opečenou barvičku, šup s nimi na cibuli. Stačí jim opravdu jen minuta z jedné a minuta z druhé strany.

Cibuli a maso máme, takže teď už vše jen doladíme do dokonalosti tak, že to přelijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem.

Dáme do trouby a necháme péct přibližně 20-30 minut.

Dokonalý výsledek vypadá tak, že ze sýra vznikne úžasná opečená krustička, pod kterou se ukrývá maso ve smetanovo-cibulovém zázraku.

Jako příloha mě nenapadá nic jiného než dobré vařené nebo pečené brambory. V jednoduchosti je tu ta největší krása.

Dobrou chuť
Pája