Dokonalá třená mramorová bábovka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/trena-mramorova-babovka/
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.
Snažím se ale řídit heslem, že kdo se bojí, nesmí do lesa a my jsme v lese poměrně často a rádi, takže i do bábovkování jsem se časem dostala. Možná je to i naším malým pokládkem v podobě batolátka, které jako zkušený profík jedno ze svých prvních slov vystřelilo babakaaa – že by výzva?


Ingredience na třenou mramorovou bábovku
Množství: 1 celá bábovka180 g másla
4 vejce
330 g cukru krystal
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
Špetka citrónové kůry
2 lžíce holandského kakaa
Máslo na vymazání formy
Polohrubka na vymazání formy (nebo krupička)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kouzlo třené bábovky
Jak na třenou mramorovou bábovku? Když už se do ní pustíte a uděláte ji opravdu poctivě, zjistíte, že je daleko propracovanější, křehčí, něžnější a zábavnější. Ono celé její kouzlo totiž spočívá v tom, že je potřeba třít poctivě. Co to znamená? Třít klidně 20 minut žloutky s cukrem a rozměklým máslem. Proto pak spousta lidí vzpomíná a říká: „joo ta babiččina bábovka„…ony totiž babičky opravdu věnovaly čas tomu, aby ze žloutku a cukru vznikla naprosto dokonalá a jemná pěna.
My už si to v dnešní době můžeme velmi usnadnit tím, že si pomůžeme robotem s třecím nástavcem nebo i ručním mixérem, ale z toho sakra taky po dvaceti minutách bolí ruka (dá se to ovšem vydržet) :). S robotem stačí třít 10 minut, mixérem věnujte směsi spíše 15 minut. Postupně také přilívejte vlažné mléko.
Není tedy potřeba k tomu dávat ještě prášek do pečiva. Na ten prosím zapomeňte.
Těsto
Máme tedy utřené žloutky s krystalovým cukrem a postupně k nim je potřeba přisypávat polohrubou mouku.
Jdeme na vyšlehání bílků. Vyšlehejte pěkné tuhé bílky a jemně je vmíchejte do utřeniny a mouky. Jdeme dochucovat.
Dochucujeme
Oddělte si cca 1/3 těsta stranou a vmíchejte do něj kakao.
Do zbytku světlého těsta přidávám i trochu té citrónové kůry, která směs úžasně ovoní.
Do vymazané formy pak dejte nejdříve světlé těsto a na něj tmavé a něžně promíchejte, pokud chcete mozaiku.
Pečeme
Pečte v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. T
Testujeme za pomoci špejličky (nic už se na ni nelepí) a jakmile bábovku vyndáme, hned přes ní dáme mokrou utěrku, necháme 2-3 minuty odpočinout a bábovku z formy vyndáme. Je to nejjednodušší způsob, jak bábovku z formy dostat.
Pak už jen netrpělivě čekáme, až bábovka vychladne a můžeme se na to vrhnout.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na třenou mramorovou bábovku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citron, cukr, kakao, máslo, mléko, olej, polohrubá mouka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
A kdy se tam dá to mléko?
Aleno díky za otázku a už jsem to v receptu upravila. Mléko tam přidej ve chvíli, kdy je máslo se žloutky a cukrem utřené…cca po 10ti minutách a dále směs míchej. Dobrou chuť.