Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco. 

Snažím se ale řídit heslem, že kdo se bojí, nesmí do lesa a my jsme v lese poměrně často a rádi, takže i do bábovkování jsem se časem dostala. Možná je to i naším malým pokládkem v podobě batolátka, které jako zkušený profík jedno ze svých prvních slov vystřelilo babakaaa – že by výzva?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dokonalá třená mramorová bábovka

Ingredience na třenou mramorovou bábovku

Množství: 1 celá bábovka

180 g másla
4 vejce
330 g cukru krystal
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
Špetka citrónové kůry
2 lžíce holandského kakaa
Máslo na vymazání formy
Polohrubka na vymazání formy (nebo krupička)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Kouzlo třené bábovky

Jak na třenou mramorovou bábovku? Když už se do ní pustíte a uděláte ji opravdu poctivě, zjistíte, že je daleko propracovanější, křehčí, něžnější a zábavnější. Ono celé její kouzlo totiž spočívá v tom, že je potřeba třít poctivě. Co to znamená? Třít klidně 20 minut žloutky s cukrem a rozměklým máslem. Proto pak spousta lidí vzpomíná a říká: „joo ta babiččina bábovka„…ony totiž babičky opravdu věnovaly čas tomu, aby ze žloutku a cukru vznikla naprosto dokonalá a jemná pěna.

My už si to v dnešní době můžeme velmi usnadnit tím, že si pomůžeme robotem s třecím nástavcem nebo i ručním mixérem, ale z toho sakra taky po dvaceti minutách bolí ruka (dá se to ovšem vydržet) :). S robotem stačí třít 10 minut, mixérem věnujte směsi spíše 15 minut. Postupně také přilívejte vlažné mléko.

Není tedy potřeba k tomu dávat ještě prášek do pečiva. Na ten prosím zapomeňte.

Těsto

Máme tedy utřené žloutky s krystalovým cukrem a postupně k nim je potřeba přisypávat polohrubou mouku.

Jdeme na vyšlehání bílků. Vyšlehejte pěkné tuhé bílky a jemně je vmíchejte do utřeniny a mouky. Jdeme dochucovat.

Dochucujeme

Oddělte si cca 1/3 těsta stranou a vmíchejte do něj kakao.

Do zbytku světlého těsta přidávám i trochu té citrónové kůry, která směs úžasně ovoní.

Do vymazané formy pak dejte nejdříve světlé těsto a na něj tmavé a něžně promíchejte, pokud chcete mozaiku.

Pečeme

Pečte v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. T

Testujeme za pomoci špejličky (nic už se na ni nelepí) a jakmile bábovku vyndáme, hned přes ní dáme mokrou utěrku, necháme 2-3 minuty odpočinout a bábovku z formy vyndáme. Je to nejjednodušší způsob, jak bábovku z formy dostat.

Pak už jen netrpělivě čekáme, až bábovka vychladne a můžeme se na to vrhnout.

Dobrou chuť
Pája