Jsem už od přirození šťoura, a tak jsem hledala, jak se dá ještě jinak připravit králík. Jeho maso je výborné a dělat ho pořád se smetanovou omáčkou, na víně nebo na česneku mi přišlo trošku líto.

Takže jsem jednoho dne narazila na super lahodný recept na tzv. králíka Braillon. Na tom by nebylo nic tak zvláštního.

Recept super, o tom žádná, ale začala jsem řešit, proč vlastně Braillon? Znám Braillovo písmo, ale nikde jsem nenašla, že by tomu byl recept zasvěcen. Hledala jsem i ve slovnících, co by to tak mohlo znamenat. Výsledek kde nic tu nic. A pak mi došlo, že byl asi někdo kreativní a nechtěl jídlo prostě pojmenovat králík namočený v hořčici, pečený na víně, které se pak smíchá se smetanou.

Beru to jako velkou inspiraci a asi se taky budu muset zamyslet nad tím, jestli některé názvy mých jídel prostě nezjednoduším. Jen tak namátkově mě napadá, že bych mohla přejmenovat žampiony plněné bramborovou směsí třeba Čuboany nebo Čubetky….zní to elegantně, tajemně a třeba se z toho stane taky pojem.

Když ale odpustíme od jména (kdybyste náhodou někdo věděl, proč se to tak jmenuje, tak mi napište. Opravdu se to ráda dozvím), tak je ten recept opravdu naprosto skvělý a králíčkovi nesmírně sluší.

Jak tedy na králíka se smetanovo-hořčično-vinnou omáčkou s krycím heslem Braillon?

Ingredience


4 králičí nožky zadní
250 ml smetany na vaření
350 ml bílého vína
Sůl
100 ml vody
2 lžíčky dijonské a 2 lžičky obyčejné hořčice

Množství: 4 menší porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:60 minut
Celkový čas:75 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.



Roztopte si troubu na 180 °C. Vezměte si naporcovaného králíka (někdo doporučuje pouze zadní běhy, já ho dělám celého), osolte ho a potřete směsí obyč horčice a dijonské hořčice (dělám poměr 1 ku 1). Rozpalte si na plotně pekáček, ve kterém bude králíka dopékat, a dejte na něj trošku oleje.

Pak králíčka hezky opečte z obou stran, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu. Když už je maso opečené, tak ke králíkovi přilejte cca 350 ml bílého vína a 100 ml vody a nechte ho hodinu péct. V průběhu pečení králíčka podlévejte a popřípadě sosík dosolte.

Po hodině vyjměte maso z pekáčku a sosa si přelejte do nějakého hrnce a nezapomeňte stěrkou seškrábat výpek, který pak dodá omáčce skvělou chuť. Přidejte 250ml smetany a provařte.

Pak už stačí omáčku přecedit přes sítko a králík s výbornou omáčkou je na světě.

Ušáčkům na plotně zdar!

PS. Děkujeme paní inženýrce Veronice, která nám (mě a Čubímu muži) králíka darovala.