Španělský ptáček v rozletu je takový líný bráška španělského ptáčka…je rozcuchanější a na talíři pravděpodobně neudělá takovou parádu jako pěkně srolovaný uhlazený španělák, ale chuťově jsou na tom stejně. Bohovské.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Španělští ptáčci v rozletu

Ingredience na španělské ptáčky

Množství: 6 porcí

1 kg hovězího  masa – roštěnec ideál
2 vajíčka natvrdo
3 větší kyselé okurky
100 g slaniny, je-li
Horčice
Pepř
Sůl
200 ml vody
100 ml smetany na vaření
1 vrchovatá lžíce hladké mouky, pokud chcete zhusta
1/2 cibule


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50minut
Celkový čas: 65 minut

Tož tedy vezměme si nakrájené plátky hovězího. Poklepejte je paličkou na maso nebo vhodným kamenem, jako to dělám já. Plátky osolte, opepřete, potřete hořčicí a zaprašte moukou. Pěkně je pak na oleji zprudka osmahněte, aby se zatáhly a držely v sobě šťávičku. Můžete tam před tím ještě opražit cibulku na kostičky.

Tím jsme si ušetřili spoustu času, protože kdybychom rolovali španělského ptáčka, tak tam ještě musíte strkat vajíčko a okurku a nějakou uzeninu…pak to ještě propichovat a riskovat zranění perforaci zabaleného ptáčka.

Opečené maso pak zalijte dostatečně vodou, aby byly pěkně všechny plátky ponořené. Nechte na pospas osudu a vařte do měkka, což může být půl hodiny, 40 minut či déle. Záleží na tloušťce masa a typu.

Na této fázi mě vždycky nejvíc baví pozorovat první bublinky, co se proderou ze spod a z nikterak zajímavého nálevu se začne stávat krásně masem natáhlá omáčka. Chtěla bych mít tu vlastnost některých kuchařů, že nechají jídlo prostě být a třeba půl hodiny nebo hodinu si ho vůbec nevšímají, ale to já nedokážu. Obcházím kolem toho, šťouchám do toho, ochutnávám….pálím si jazyk…nebo občas prsty, když jde o něco v troubě…a stejně se nepoučím.

Jak se tak maso vaří, uvařte si i vajíčka pěkně natvrdo, tj. aspoň deset minut ve vroucí vodě.

Maso pomalu dobublává postupně se vypařila krásná omáčka. Přidáme tedy nakrájené kyselé okurky a vajíčko a přidáme i smetanu, což tedy není nutné, ale Čubí muž má rád krémové věci, takže asi tak. Necháme ještě pět minut dobublat a servírujeme. Pokud máte rádi opravdu takové ty typicky české super moučně zahuštěné omáčky (moje maminka je na to specialistka), tak si rozmíchejte tak jednu vrchovatou lžíci mouky s vodou do husté omáčky, tj. záklechtka a přidejte do omáčky a povařte aspoň deset minut. Podle mě ale stačí lehké zaprášení moukou na začátku, aby byla omáčka skvělá.

Houskový knedlík je tu značka ideál, protože se do něj omáčka krásně vpije a to je přeci to, o co tu jde.

Dobrou chuť vám Pupíci
Paní Čuba