Jednou jsme se chystali na návštěvu za kamarády. Přemýšlela jsem nad tím, co bych mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci jsem hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.

Rozhodla jsem se tedy pro variantu slaného koláče, a protože jsem měla ve spíži několik konzerv tuňáka, bylo rozhodnuto. Připravím tuňákový koláč.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tuňákový koláč

Ingredience

Množství: 1 velký pekáč

1 listové těsto
3 malé plechovky tuňáka
4 vejce
3 dl mléka
2 cibule a 2-3 jarní cibulky
Sůl


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 65 minut

Nejprve si nakrájíme žlutou cibuli i jarní cibulku na plátky, zprudka orestujeme na oleji a podle svého mlsného jazýčka osolíme. Pánev si odstavíme stranou a cibuli necháme chladnout.

Troubu rozehřejeme na 200 °C, na pekáček dáme pečící papír a začneme s válením listového těsta. Úplně ideální je si nechat listové těsto třeba půl hodiny před zpracováním někde v pokojové teplotě – lépe se pak váli. Rozválené těsto vložíme do pekáče tak, aby sahalo až do krajů – jelikož připravujeme velkou porci, použijeme celé balení listového těsta, které vyplní standartní pečící plech v celku v pohodě. Těsto trošku propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo a nenafukovalo.

Pak už to jde všechno hodně rychle – na těsto poházíme vychlazenou cibulku, kousky tuňáka, kterého před tím zbavíme oleje, ve kterém byl naložený, a celé to zalijeme směsí vajíčka a mléka.

Vše pak necháme v troubě zapéct dozlatova.

Snad i vám přijde koláč z tuňáka k chuti.