Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si ráda dávám kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.
Králík na víně s tymiánem
Králík je takové milé domácí zvířátko, které je v některých domácnostech považováno za váženého člena rodiny, jinde je naopak stahováno z kůže a na jídelníčku se vyskytuje nevítaně často. U mě samotné byl králík dlouhou dobu velkou neznámou a o kulinářské přípravě tohoto svalnatého tvora jsem vlastně vůbec nepřemýšlela.
Vepřové škvarky
Vepřové škvarky jsou jedním z mých nejoblíbenějších částí z prasátka, které si ráda širokou vrstvou mažu na chleba. Ruce od toho mám většinou mastné až k loktům, což ale ničemu nepřekáží. Prasečí sádlo je velmi kvalitní mazání a jeho blahodárné účinky oceníte především ve chvíli, kdy máte nějakou jizvičku, kterou potřebujete rychle zhojit.
Mrkvový koláč
Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla. Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.
Cuketové bramboráky
Proč zrovna cuketové bramboráky? K cuketám obecně mám stejný přístup, jaký měl i Bubba, nejlepší přítel Forresta Gumpa, ke krevetám. Dají se smažit, vařit, dusit, péct, grilovat, připravovat na oleji, se sýrem, na slano, na kyselo, jako příloha, jako hlavní jídlo, jako koláč, s pepřem, na kari, se šunkou, špekem, lilkem, dá se použít do salátů,…A takhle bych mohla pokračovat dál. Cuketa je prostě paní s velkým P
Bramborový salát s hruškou
Bramborový salát s hruškou je jeden z mnoha až skandálně jednoduchých receptů, kterými paní Čuba přivádí davy svých věrných strávníků na vrchol kulinářského blaha.
Zapečený losos s česnekem a petrželí
Tak jsem zase jednou utrácela jako smyslů zbavená a v tašce si z nákupů krom mnoha naprosto nepotřebných věcí odnesla i lososa. „Co s tím klukem ušatým jen udělám?“ říkala jsem si. Šla jsem do jistoty v podobě lososa s česnekem a petrželí!
Plněný lilek nebo také baklažánek
Já sice holduji převážně masitým pokrmům, nicméně občas se stane, že maso dojde, nebo na něj prostě není chuť a takže se s velkou radostí (opravdu) dám do přípravy plněného lilku (tj. baklažánku).
Slaný štrůdl s goudou a šunkou
Slaný štrůdl či závin…to je taková věc, která uspokojí celou řadu lidí a přitom je to taková blbost za málo peněz a přitom za hodně muziky. Zase záleží, kolik je člověk ochotný investovat do dobrého jídla. Modifikaci paní Čuba nabízí s gothajem a eidamem 30%. Jelikož ale Čuba není úplné prasátko a nerada si kazí žaludek hnusy, zvolí si tento postup:
Cuketová polévka s lososem
Cuketová polévka s lososem je pro mě jednou z těch nejlepších polévek, kterou nemám problém připravovat stále stále dokola. Ok je pravda, že uzený losos není nejlevnější záležitost, ale je milé si jednou za čas trošku dopřát a dát tělu tuhle božskou manu.